fbpx Смазващ ръст в доставката на таблети у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Смазващ ръст в доставката на таблети у нас

Увеличение в импорта на компютърен хардуер и невероятен ръст в условията на криза в доставките на таблети - това показват резултатите от изследването на Q3'2013 на агенция CBN за пазара в България.
Експорта също отчита изключителен ръст - седемгодишен максимум за периода и трети подред като стойност за последните 27 тримесечия. Вътрешния пазар обаче дъпра назад и като обем се връща до нивата отпреди 4години.
На зелена територия се оказаха доставките на десктопи и на портативни компютри, мрежов хардуер и токозахранващи устройства. В по-тесните вертикали на плюс излизат пазарите на монитори, твърди дискове, флаш памети, мултифункционалниустройства и тонер касети. С червени индекси остана импорта на принтери, цифрови камери.

В доставките на TelCo оборудване клетъчните телефони са абсолютен хит с шеметен ръст, изпреварвайки сумарно като стойност доставките в страната на компютри от всякакъв клас.  GPS устройствата остават на червено.
Продажбите в дистрибуторските канали в Q3'13 бележат отново феноменален
резултат вече четвърто поредно тримесечие. Компаниите от сектора навлизат все по-уверено в растящата ниша на бизнеса със смартфони.

За разлика от тях продажбите на дребно в специализираните ИКТ магазини изостават. Но резултатите показват, че с продажбите на дребно е така почти в цяла Европа.

Пазара се променя невероятно динамично. Удара, който Apple нанася по традиционната PC индустрия, последван от Samsung, Acer, ASUS и една дузина супер амбициозни китайски технологични компании, съчетан със смразяващи иновации в допълнение с достъпна мобилност, скока в облачните технологии, навлизането на Интернет магазините - са основните фактори, които предопределят пътя на ИКТ бизнеса и в България ...
Дали обаче пазара на компютърен хардуер ще затвори на плюс ще остане на кантар до края на годината и ще зависи от последното тримесечие.