fbpx Социалното намиране на работа е по-успешен вариант | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Социалното намиране на работа е по-успешен вариант

До 2015 г. българските софтуерни компании ще се нуждаят от три пъти повече специалисти, отколкото им предлага образователната ни система, споделя Еньо Марковски, създател на платформата за намиране на работа ProfiCV. Сходно е и положението в Западна Европа. В Германия например до 2014 г. се очаква да има липса на 200 000 инженера, което ще се отрази непосредствено на приходите на технологичните компании. 38% от ИТ фирмите там вече губят по 5% от оборота си, поради липсата на достатъчно квалифицирани кадри, а при 24% от тях този показател е 10 %.

Според Марковски, с този проблем се сблъскват както компании от ИТ бранша, така и дружества от други сектори, които са потребители на ИТ услуги. Очакванията са скоро в някои технологични сегменти специалистите търсещи работа в Европейския съюз да са два пъти по-малко от свободните работни позиции. Сред основните причини за това са застаряващото население в Европа, намаляващият брой кандидатстващи в университетите (от 2005 г. до днес завършващите специалност Информатика в германски университети например са намалели с 14%), нарастващата нужда от технологични специалисти поради мигрирането на повечето икономически и обществени сфери към дигитална среда, както и неудовлетворението от работата на много от служителите в сектора.

Според Марковски, концепция за social jobbing в която наши познати ни препращат предложения за работа, като познават нашите предпочитения е бъдещето за намиране на работа.