fbpx Spark Technologies привлече капиталов ангажимент от 30 млн. евро | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Spark Technologies привлече капиталов ангажимент от 30 млн. евро

водеща европейска компания за споделено ползване на електрически автомобили, подписа споразумение с Global Emerging Markets (GEM), базирана в Люксембург частна алтернативна инвестиционна група, за капиталов ангажимент в размер на 30 млн. евро, който ще бъде разпределен за закупуване на акции за срок от 36 месеца, след като SPARK стане публична компания.

Приходите от това финансиране ще бъдат използвани за навлизане в нови градове на Европейския съюз, за увеличаване на клиентската база и размера на автопарка на компанията, както и за по-нататъшно усъвършенстване на собствените софтуерни системи.

„Споразумението с GEM ни помогна да си осигурим финансиране, което да стимулира годишния ни растеж, тъй като се стремим да разширим автопарка си от електрически автомобили и да навлезем на нови пазари. Гарантираното финансиране, след като станем публични, е добра предпоставка SPARK да продължи да разширява дейността си“, сподели Нериус Дагилис, главен изпълнителен директор и председател на SPARK Technologies.

Понастоящем компанията оперира на 3 европейски пазара: Литва, България и Румъния, с клиентска база от над 250 000 регистрирани потребители. Въпреки пандемичните ограничения на мобилността, през 2021 г. SPARK Technologies отбеляза растеж в ключови бизнес области. Например в България клиентската база се е увеличила с повече от 40% през изминалата година, докато броят на осъществените пътувания е нараснал със забележителните 70%.

Компанията е също водещият доставчик на услуги за мобилност в страната с 560 автомобила, изцяло съставени от електрически превозни средства. По отношение на бъдещите си планове за България SPARK има за цел да продължи да развива инфраструктурата си за споделяне на електрически автомобили и да се съсредоточи върху увеличаването на клиентската си база.

„България вече търси решения, които да помогнат за „електрифицирането“ на автомобилния пазар в страната. Ето защо нашите услуги са подходящи за местните жители, които искат да подкрепят развитието на по-екологични възможности за придвижване до работа“, казва Стефан Спасов, финансов директор на UAB Spark Technologies и изпълнителен директор на „Райд Шеър България" ЕАД. „След като само миналата година успешно стартирахме услугите си в Пловдив, през следващите месеци основният ни фокус ще бъде по-нататъшното усъвършенстване на услугите ни в страната, за да задържим клиентите си, както и да привлечем нови потребители.“

След сключването на споразумението с GEM компанията се стреми да се превърне в един от водещите доставчици на решения за екологична мобилност в Европа.

„Все повече потребители се ориентират към екологични решения във всички сфери на живота, включително в тази насока по начин, който допринася за изграждането на по-чисти и устойчиви градове в бъдеще“, заключава Дагилис.