fbpx Специалисти по ЧР разискваха проблеми от практиката | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Специалисти по ЧР разискваха проблеми от практиката

Специалисти в областта на човешките ресурси се събраха на XIV конференция на
Българската асоциация за управление на хора. Програмата стартира с темата за пресечните точки на бизнес стратегията и лидерската стратегия, представени от Паскуале Мазука, Hamilton Davenport Partners. Кои са лидерите от трето поколение и как те мотивират служителите си? Има ли перспективи за развитие при 1G лидера? На тези въпроси отговори представянето на Александрос Психогиос, Шефийлдски университет.
Гледните точки на HR-а и CEO-то се сблъскаха в презентацията на Мила Георгиева,
Банка Пиреос. Какво може и трябва да направи HR-а в качеството си на „лепилото” на
организацията, за да обезпечи успешна комуникация със CEO-то бе сред акцентите на
представянето. Борис Блажинич от Институт за качество и развитие на човешкия потенциал ,
Хърватска, насочи вниманието на участниците към локуса на контрол на лидера –
какви са последствията в организационния живот на компаниите и дали успехът на
лидера е повече стратегия или повече късмет.

Специална част от програмата беше посветена на темата за стандартите и сертифицирането. Нели Христова, ИнМениджмънт и Миглена Узонова-Цекова, Мобилтел – и двете членове на Сертификационната общност, запознаха аудиторията в детайли с новите стандарти по човешки ресурси на Българската асоциация за управление на хора, както и разясниха етапите в процеса по сертифициране. По-широка рамка на темата даде Томчо Томов, Национален център за оценка на компетенциите към БСК. Уъркшоп, воден от Анелия Горгорова, Кий Съксес Индикейтърс, в качеството й на член на Управителния съвет на асоциацията, детайлно проследи сертификационния процес. Фирмени практики за формулата на успешното лидерство споделиха САП Лаб България, Глобул и Кока-Кола ХБК България.

Какво се случва, ако лидерът е некомпетентен и каква трябва да бъде толерантността му спрямо посредствеността сподели Владимир Петков, АИИ Дейта Процесинг. Оживена дискусия въвлече цялата зала по време на симулацията на „тристранка“ с участието на Деяна Костадинова, Президентство, поканена като Министър на труда и социалната политика от служебното правителство.