fbpx Специални мерки по празниците за месо от Бургаска област | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Специални мерки по празниците за месо от Бургаска област

Във връзка с наближаващите празници Великден и Гергьовден изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) нареди организирането с цел реализация на пазара на незасегнати от болестта шап животни от Бургаска област.
Клането на агнетата и яретата ще се извършва в две месодобивните предприятия, намиращи се на територията на област Бургас, - месодобивно предприятие за червени меса “Бургас Мийт” в с.Дебелт, общ.Средец и месодобивно и месопреработвателно предприятие за червени меса “Хаас-България” ЕООД, BG 0201035, с.Русокастро, общ.Камено.

При натоварването на животните ще се извършва клиничен преглед, като резултатите от него ще се отразяват в съпроводителните документи. Клане на животните ще се извършва само, ако животните са пристигнали на територията на кланицата с необходимите съпроводителни документи и не са показали патологични изменения при предкланичния и следкланичния преглед. Добитото трупно месо трябва да е със здравна маркировка в съответствие с временните защитни мерки във връзка с болестта шап в Република България.

Реализация на прясно месо ще се извършва само през периода от 12.04.2011г. до 07.05.2011г. и само на територията на регион Бургас.
Забранява се движението на живи животни за клане от надзорната (три километрова) и предпазната (десет километрова) зона на констатираните огнища на заболяването шап.
При клането на агнетата и яретата ще се вземат кръвни проби за серологично изследване за шап на десет процента от всички животни постъпили за клане.