fbpx Стартира форумът за агробизнес, храни, вино и туризъм в Пловдив | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стартира форумът за агробизнес, храни, вино и туризъм в Пловдив

Стартира форумът за агробизнес, храни, вино и туризъм в Пловдив

Форумът за агробизнес, храни, вино и туризъм започна в Международен панаир Пловдив, където в седем изложения се представят над 650 фирми от 25 държави бе открит от министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

Приветствам Международен панаир Пловдив за инициативата да се направи панорама на селското стопанство, свързаните с него сектори и туризма, каза министър Танева, преди да пререже лентата заедно с Георги Гергов и кмета на Пловдив инж. Иван Тотев. По повод откриването на Международната селскостопанска изложба „Агра 2015“ стартирахме кампанията за директни плащания през тази година, за която са предвидени 1.5 милиарда лева по 35 схеми, подчерта тя в приветствието си. След това разгледа експозициите на изложителите.

Министър Танева се задържа най-дълго в палата 6, където се представят научните институти в състава на Селскостопанската академия. Там бе впечатлена от биопродукти с розово масло, храни за космонавти, медовина, антистерсова терапия за растения, екологично чисти храни. После се запозна с нови технологии и техника за селското стопанство, а накрая посети Града на виното, който се прави за първи път в рамките на Международната изложба за лозарство и винарство „Винария“. Разширеният формат за представяне е много удачен, коментира министърът на земеделието в края на обиколката.

„Агра“ и специализираната изложба „БиоАгра“ представят технологии и машини за селското стопанство на български и чуждестранни компании, сортове растения и породи животни. Демонстрираните новости са 50, като повечето от тях са ориентирани към модерния фермер. Изложението „Апи България“ е посветено на пчеларството.

Оборудване за лозарството и винарството предлага „Винария“, която тази година е с обновен облик. В уникалния Града на виното може да се опитат напитки на близо 40 български и чуждестранни изби и гурме деликатеси.

Изложбите „Фудтех“ и „Вкусовете на Италия“ демонстрират как традициите и модерните тенденции се съчетават в хранително-вкусовата индустрия и гурме кулинарията, а „Хорека Пловдив“ предлага оборудване за хотелиерството и ресторантьорството.

Надяваме се тази панорама да насърчи производството, предлагането и консумацията на висококачествени храни и напитки, за да отвори нови пазари за българските продукти, каза д-р Иван Соколов на пресконференция преди откриването.

Съпътстващата програма включва близо 40 прояви – бизнес семинари и конференции, търговски срещи, презентации, кулинарни демонстрации и дегустации, както и дегустации на вина и спиртни напитки. Очакват се над 50 000 посетители. 

 

Facebook коментари