fbpx Стартира кампания за борба срещу нелегалната търговия на цигари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стартира кампания за борба срещу нелегалната търговия на цигари

Стартира информационна кампания срещу незаконната търговия с тютюневи изделия, инициирана от  Българската асоциация на тютюневата индустрия (БАТИ), с участието на Бритиш Американ Табако Трейдинг България, Булгартабак Холдинг, Джапан Табако Интернешънъл България, Импириъл Табако България, Карелия България и Филип Морис България. Кампанията се осъществява в партньорство с Министерство на вътрешните работи, Агенция „Митници“ и „Център за изследване на демокрацията“. За поредна година държавните институции, неправителствения сектор и тютюневата индустрия обединяват усилията си за разрешаването на проблема с нелегалната търговия с цигари.

Целта на кампанията е да се повиши осведомеността за връзката между контрабандата с тютюневи изделия и организираната престъпност. Това е съществен проблем за държавата и обществото, тъй като нелегалната търговия лишава страната от бюджетни приходи и влияе негативно върху законния бизнес и заетостта в България.

Последните проучвания на нивата на незаконната търговия с цигари показват положителна тенденция през последните няколко години, достигайки най-ниските нива от около 7% за второто тримесечие на 2017 г., което е резултат на съвместните усилия на държавните институции и индустрията. Въпреки тази положителна тенденция, чрез информационната кампания на компаниите от сектора и правоприлагащите органи се цели изостряне на вниманието към проблема за постигане на още по-добри резултати в борбата срещу незаконната търговия.

Основното послание на кампанията, което компаниите от БАТИ, МВР, АМ и ЦИД отправят, е че със закупуването на нелегални цигари се подкрепят различни форми на организирана престъпност. Това послание ще се разпространява на билбордове в София, Пловдив и Варна, както и на постери в общо шестнадесет града в страната.

През 2017 г. на територията на страната и по границите от структури на МВР и от Агенция „Митници“ са иззети над 50 млн. къса цигари, пури и пурети, както и над 48 000 кг тютюн за пушене (вкл. тютюн за наргиле). Предотвратените от двете институции преки щети за бюджета от незаплатен акциз са в размер на над 18,5 милиона лева.