fbpx Стартира кампанията „Върни ме“ за връщане на обортни стъклени бутилки от бира | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Стартира кампанията „Върни ме“ за връщане на обортни стъклени бутилки от бира

Инициатива за връщане на оборотните стъклени бутилки от бира стартират компаниите от Съюза на пивоварите в България (СПБ). Новата кампания „Върни ме“ е част от грижа и отговорност на индустрията към опазването на природата. Кампанията бе обявена официално по време на 12-тият Пролетен бирен салон, който се проведе в София. По традиция събитието, отбелязващо началото на летния бирен сезон, събра медии, представители на научните и бизнес среди, артисти, мениджъри на пивоварните компании у нас и почитатели на пенливата напитка.

През 2021 година в Европейския съюз са рециклирани около 74% от стъклените бутилки за бира, което е впечатляващо постижение. Това означава, че  приблизително 11.6 милиарда стъклени бутилки  са преработени и използвани повторно.

През последните години в България общо са рециклирани 83% от стъклените опаковки, като през миналата година на пазара у нас са пуснати около 33.5 милиона стъклени бирени бутилки за многократна употреба с общо тегло над 11 650 тона.

Инициативата „Върни ме“ има дългосрочни амбиции, като тази година ще се провежда в над 10 000 търговски обекта в цяла България. Всеки от тези обекти ще има на витрината си стикер със знака на кампанията, който ще служи като ориентир за потребителите къде и как могат да върнат стъклените си бутилки от бира. С инициативата се цели се насочим към добрата стара практика да връщаме празните бирени бутилки за многократна употреба и в малките квартални бакалии.

Всяка събрана бутилка в магазините ще се връща обратно в пивоварните, за да бъде използвана отново в производствения процес. Бутилките преминават през почистване и дезинфекция, както и анализ на стъклото, преди да влязат отново в производство. ,,На всеки етап от бутилирането показателите на бутилките много строго се следят, за да се определи нивото на издръжливост и качества на стъклото. При правилно съхранение стъклените бутилки запазват свежестта, аромата и вкуса на бирата за дълъг период от време и се считат за класика в бирената култура.“, отбеляза технологът Атанас Атанасов  - експерт с международен опит в пивопроизводството.

Освен това, употребата на оборотни стъклени бутилки има и зелен ефект, тъй като може да намали до 10 пъти замърсяването на въздуха. Според статистиката многократните бутилки пестят около 70-80% от електрическата енергия, необходима за производството на нови. Използването на 1 тон стъклени бутилки за многократна употреба спестява приблизително 315 кг СО2.

В кампанията участват само оборотни стъклени бутилки от бира, които на етикета си са обозначени със знака на кампанията „Върни ме“. Това са всички стъклени бутилки от бира за многократна употреба. Бутилките за еднократна употреба, т.н. необоротни бутилки, не участват в кампанията. Те следва да се изхвърлят в контейнерите за разделно събиране на стъкло, за да бъдат рециклирани.