fbpx Огромен брой номинации в Наградите за отговорен бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Огромен брой номинации в Наградите за отговорен бизнес

12-тото издание на Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) – дългоочаквано събитие в календара на Форума, привлече огромен брой номинации. Общо 77 проекта, реализирани от 55 компании през 2014 г., се борят за статуетките в най-утвърдения и престижен конкурс за корпоративна социална отговорност (КСО). Победителите ще бъдат обявени на официална церемония на 25 февруари 2015 г. в София Хотел Балкан.

Годишните награди за отговорен бизнес на Българския форум на бизнес лидерите по традиция отличават социалноотговорните практики на компаниите, които получават не само признание и популярност, но и платформа за обмен на опит и идеи в областта на КСО. Тази година за отличията се състезават 77 проекта или с 10% повече от миналата година. Ръстът на кандидатурите е знак както за желанието на компаниите да инвестират в общественополезни каузи дори и в трудни икономически времена, така и за доверието към Форума и стремежа му да популяризира ценностите на корпоративната социална отговорност и да насърчава бизнеса в България да развива активна социална политика. В конкурса се включиха компании с различна големина и сфера на дейност, като само половината са членове на БФБЛ.

И тази година най-оспорвани са категориите „Инвеститор в обществото” и „Инвеститор в знанието”, където се състезават по 17 проекта. 10 са номинациите за приза „Инвеститор в човешкия капитал и условията на труд”, а 9 кандидати се конкурират за отличието „Инвеститор в околната среда”. В категорията „Маркетинг, свързан с кауза” се наблюдава двоен ръст на подадените кандидатури – те са общо 15. Двойно повече от предходната година – 9, са и проектите в категорията „Най-добра социална политика на малко и средно предприятие”. Един от всички номинирани проекти ще грабне и специалната награда „Engage” за участие и принос на служителите. Компанията с най-много номинации – общо 7, е Мобилтел, следвана от Дънди Прешъс Металс Челопеч с 6 проекта. 

Авторитетното жури на Наградите се състои от утвърдени специалисти от различни области с цел обективност на оценките. Негов председател за шеста поредна година е кметът на София Йорданка Фандъкова. За членове на журито тази година са поканени акад. Дамян Дамянов, заместник-председател на БАН; Божидар Данев, председател на Българската стопанска камара; Веселина Кавръкова, програмен ръководител на WWF България; Евгений Иванов, директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия; Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „Помощ за благотворителността в България”; Десислава Тальокова, изпълнителен директор на фондация „Америка за България”; Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда и социалната политика; Максим Майер, управител и редакционен директор на сп. „Мениджър”; Красимира Величкова, изпълнителен директор на Български дарителски форум; Сара Райли, и.д. посланик на Великобритания в България; Таня Радочай, постоянен представител на УНИЦЕФ за България; и Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата. Сред основните критерии за оценка са конкретна полза за обществото, работа в партньорство с други организации, ангажираност на служителите в осъществяването на проекта, продължителност и последователност на инициативата, новаторство и обществено признание.

Победителите ще станат известни по време на тържествената церемония по награждаването на 25 февруари 2015 г.