Стартира производството на обновеното BMW Серия 7

В завода на BMW Group в Динголфинг стартира производството на новото BMW Серия 7. Около 3,5 години след като беше лансирано шестото поколение върховият модел на марката бе модернизиран из основи и вече впечатлява с още по-силно присъствие. Особено предизвикателство при старта на производството на новото BMW Серия 7 бе т. нар. „дигитално начало“. При него производството на един нов автомобил се ускорява до максималния дневен капацитет още от първия ден. За да се постигнат високите цели по отношение на качеството още при първия сериен автомобил, още преди старта на производството сложните производствени елементи се проверяват виртуално за оптималното си прилягане.

Благодарение на новите предна и задна част дизайнът на новото BMW Серия 7 изглежда особено изразителен. Особено силно впечатление в предната част прави най-вече по-голямата бъбрековидна радиаторна решетка в контраст с по-тесните фарове. С това BMW Серия 7 категорично се разпознава като част от новия луксозен сегмент на BMW и се включва в езика на формите на BMW Серия 8 и BMW X7. Свежи акценти поставя и дизайнът на задната част: триизмерно моделираните задни светлини вече са по-тесни и изцяло са с LED технология. Под хромираната лайстна, свързваща двете задни светлини, е разположена широка само 6 мм светлинна лента, която свети дискретно при активирани дневни светлини, а при тъмнина осигурява неподражаем светлинен дизайн. Всичко това е комбинирано със специална светлинна графика на задните светлини при заключване и отключване на автомобила.

 

Както и преди, BMW Серия 7 ще се предлага в два варианта на каросерията и като дълга версия разполага с удължено с 14 см междуосие. По-голямото предлагане на място отзад избират над 80 процента от всички клиенти.

В интериора на новото BMW Серия 7 вече се предлага и разширен обхват на декоративните шевове в областта на средната конзола и подлакътниците на тапицериите на вратите, както и нови интериорни лайстни от фино дърво. Подобрената акустична изолация на арките на задните калници понижава нивото на шума в интериора; за допълнително повишаване на акустичния комфорт вече и страничните прозорци са в повишена дебелина на стъклото.

За пръв път при автомобил на BMW Group Plug-in хибридното задвижване е комбинирано с шестцилиндров двигател като комбинацията от двата вида задвижване дава мощ от 394 к.с. Това е първият автомобил на BMW Group, при който се използва батерия от четвърто поколение и вече предоставя чисто електрически пробег до 58 км.

Моля коментирайте