fbpx VW подкрепя акция за почистване на родните плажове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

VW подкрепя акция за почистване на родните плажове

VW подкрепя акция за почистване на родните плажове

Volkswagen Лекотоварни автомобили подкрепя представители на Surfrider Foundation Europe в България в доброволна акция за почистване на плажовете по българското крайбрежие. На 7-ми и 8-ми април 2012 г. за втора поредна година ще ще почистят плажове по българското Черноморие. Опазването на природната среда и устойчивото развитие са приоритет от най-висша степен за концерна Volkswagen. Подкрепяйки проекта на Surfrider Foundation Europe в България, марката утвърждава позициите си на социално отговорна компания, стремяща се към дългосрочното опазване чистотата на заобикалящата ни среда.
Два алтернативно задвижвани автомобила – Caddy BiFuel, фабрично на пропан-бутан и Caddy EcoFuel, фабрично на природен газ – ще превозват в периода 7-ми и 8-ми април 2012 г. екипа на организаторите до 4 плажа край Бургас, Варна, Камчия и Иракли с цел почистването им от пластмасовите отпадъци.

Събитието е част от проекта Ocean Initiatives, който цели да алармира за проблема със замърсяването на водните басейни и прилежащите им брегове и плажове чрез конкретни действия по почистването им.

Tази година акцентът е върху пластмасата, която представлява 60-90% от намерените по плажовете отпадъци. Именно затова Ocean Initiatives е в рамките на кампанията Rise Above Plastics, водеща началото си от Surfrider Foundation в САЩ и впоследствие получила статут на глобална кампания. RISE ABOVE PLASTICS подчертава фаталните последствия от инвазията на пластмасата в нашите екосистеми, в случай че не я спрем веднага.

Целта на кампанията е да намали влиянието на пластмасата за еднократна употреба върху морската околна среда, като популяризира проблема за опасността от замърсяването с пластмаса и като спомогне за намаляването на нейната употреба. Решението според Surfrider Foundation e в правилото 4 R: „Refuse, Reduce, Re-Use, and Recycle“ (превод: „Откажи, намали, използвай отново и рециклирай“)

От първото почистване през 1995 г. досега Ocean Initiatives се е превърнало в забележително събитие, признато за една от най-големите граждански еко мобилизации. В Ocean Initiatives през 2011 г. се включиха 42 000 участници и 8 500 ученици от 35 страни, като общо бяха организирани повече от 1200 отделни акции. В България инициативата беше отразена с почистване на плажа при устието на р. Камчия.
Още на 25-ти март 2012 г. българският клон на Surfrider Foundation Europe отбеляза старта на глобалната инициатива с почистване на защитения плаж Липите, близо до с. Синеморец.

На 7-ми и 8-ми април предстоят почиствания на още 4 плажа – в Бургас, Варна, Камчия и Иракли. 

Организаторите канят всеки, който има желание, свободно време и обича морето, плажа и иска да ги запази в естествения им вид и красота, да се включи на всеки един от плажовете, част от инициативата.

Повече информация за Surfrider Foundation Sofia и инициативите на организацията в България можете да получите на уебсайта на организацията: http://www.surfriderbg.org, а за самите събития можете да се регистрирате в официалната страница във Facebook: http://www.facebook.com/surfriderbg, както и на http://timeheroes.org/.