fbpx Стартира първия фермерски базар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Стартира първия фермерски базар

Стартира първия фермерски базар

В Пловдив стартира постоянен фермерски базар, който ще популяризира биологичните и занаятчийски храни от местно производство и ще насърчва пловдивчани да се хранят здравословно чрез личния контакт с хората, които ги произвеждат. Инициативата за директни продажби беше започната през април от Сдружение "Устойчиво Общество". От 1 юни събитието се провежда в Mall Plovdiv, който подкрепи идеята и се включи като съорганизатор на първия по рода си български фермерски базар.

„Такива базари в Европа и Америка отдавна са популярен начин за пазаруване на местни, здравословни и занаятчийски храни директно от производителя без оскъпяване от прекупвачи. За разлика от другите държави обаче, в България има сериозни препятствия за осъществяването им. Доста занаятчии на храни не успяват да легализират производство заради твърде високите изисквания, характерни за индустриалните фирми. Също така няма регламент, уреждащ домашното производство. Това е причината да направим известен компромис с идеята за типичен фермерски пазар и да не можем да включим някои храни, въпреки че има занаятчии, съхранили традициите им на производство.”, сподели г-жа Гергана Кабаиванова, председател на Сдружение "Устойчиво Общество".

В първият ден от базара бяха представени биологични зеленчуци и билки, хляб и печива с квас, голямо разнообразие от млечни продукти от няколко родопски мандри, сладкиши и шоколад. Освен биосертифицирани храни, на базара се предлагат продукти от преходно производство, както и от стопанства, прилагащи екологични практики с интерес за преминаване към биологично земеделие. Организаторите предвиждат да включат нови производители през следващите седмици и да провеждат съпътстващи работилници за екодомакинство и здравословно хранене.