fbpx Стъклени произведения на изкуството събраха много ценители | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Международно биенале на стъклото 2017 във Велико Търново

Стъклени произведения на изкуството събраха много ценители

 

На 23-ти ноември в старопрестолната столица Велико Търново се открива изложбата. Тя е част от Международно биенале на стъклото 2017, което представи артисти от над 30 държави в четири български града.

Първото Международно биенале на стъклото в България беше открито на 27 септември 2017 г. в Музея за история на София. Събитието събра голяма част от артистите и любителите на изящното изкуство.

В периода от 27 септември до 3 октомври, биеналето се проведе в четири града и срещна българската публика с артисти от над 30 държави. Всяка една от дванайсетте изложби, които бяха част от програмата, имаше своя атмосфера и дух. Те доближиха посетителите до разнообразното мистично естество на художественото стъкло, като събраха под един покрив разнородни артисти, подбрани със специална селекция.

Една от много интересните изложби бе на „Ателието по художествено стъкло на UNArte“, Букурещ. Студентите от престижния университет за изкуства пристигнаха в България, заедно с техния преподавател и ментор проф. Дан Попович. Младите таланти представиха работата и визията си за материята на стъклото в галерия „Евдокия Арт Глас”, а със специална презентация – своя университет и възможностите, които предлага в галерия „УниАрт“.

 

Първото издание на МБС 2017 показа категорично, че има високи цели с разнообразието и качеството на своята програма. В България пристигнаха автори от Чехия, САЩ, Канада, Румъния, Мексико и Испания, които показаха своята работа и споделиха част от творческите си тънкости и тайни. Жителите и гостите на София, Велико Търново, Варна и Белослав имаха възможност да станат част от творчески ателиета, лекции и презентации, водени от ключови артисти в сферата на художественото стъкло, носители на множество отличия, сред които Дана Замечникова, Хектор М. Флорес, Рафа Абдон и други.

Документалната програма на биеналето бе не по-малко оживена и интересна, а кулминацията бе специално подготвена видео-лекция, представяща световно известния Музей на стъклото Корнинг в Ню Йорк. Друг акцент на програмата беше и първата изложба на проекти в България на колаборативната двойка Станислав Либенски и Ярослава Брихтова. Тя включи документални кадри от техни монументални работи и една от най-ранните пластики, изпълнена от артистите.
В морската ни столица ценителите имаха възможност да се насладят на изложби в градската художествена галерия „Борис Георгиев” и в галериите ИНХОМ и „Буларт“.
Завод ИНХОМ в Белослав също  стана домакин на творчески ателиета и демонстрации за работа с горещо стъкло по няколко различни метода. Бяха реализирани и проекти от един от най-големите майстори на ръчно издуханото стъкло от Чехия - Ондрей Стрнадел.

Една от приятните изненади на първото издание на фестивала е, че част от художниците-участници в изложбите дариха своите творби на биеналето.

 

Екипът на биеналето вече работи по следващото му издание през 2019 г. и работата кипи с пълна сила, като до тогава форумът ще поддържа своята дейност, за да продължава да радва почитателите на изкуството. Още на 23-ти ноември предстои да се открие изложбата „Стъклен полет“ в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. На нея ще бъдат показани резултатите от биеналето и представени Нов български университет, Великотърновския университет и Националната академия по изкуства – Букурещ. Ден преди откриването, ще се проведе сесия научни доклади в рамките на биеналето от студентите на трите университета.