fbpx Сто литра вино за наздравици за началото на Винария | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сто литра вино за наздравици за началото на Винария

Със 100 литра червено вино ще се вдигнат първите наздравици по повод откриването на изложението „Винария 2013“ в Пловдив. Бъчвите ще бъдат разположени на пл. „Стефан Стамболов“, където ще завърши традиционното Дионисево шествие, посветено на

Международната изложба за лозарство и винарство.
Шествието ще започне в 12.00 часа на 2 април от градинката на пл. „Римски стадион“, ще мине по ул. „Княз Ал. Батенберг“ и ще стигне до площада пред сградата на община Пловдив. Там всички ценители могат да опитат продукцията на известен винзавод и да видят изпълнения на фолклорния ансамбъл „Тракия“.

Изложба „Артрозалиада“ е вдъхновена от традициите на древните тракийски празници на виното. Тя представя 64 творби от 35 автори в различни жанрове – живопис, графика, скулптура, графичен дизайн, под мотото „Живописен пир на любовта и виното“ в палата 11. Авторите са студенти и преподаватели във Факултет по изобразително изкуство на Великотърновския университет “Св.св. Кирил и Методий”.

Приказно-митологичен свят, изобразен върху мащабни платна, е създал Дончо Дончев за експозицията „Карти за игра“. Сатири, жени, гроздове и вино са представени като валета, дами, попове и аса, те внушават опиянението от веселието, игрите и любовта, обяснява авторът. Изложбата ще бъде открита на 4 април в 14 ч в палата 11.
Ценителите на виното могат да научат още тайни за него в блицкурса за начинаещи „Магията на дегустацията“ на известния италиански сомелиер Маурицио Ферери. Неговите умения ще са полезни и на ресторантьори, които искат да предлагат качествени напитки. Обучението ще се състои на 4 и 5 април от 11 до 12 ч и от 15 до 16 ч в палата 11.
Посетителите на „Винария 2013“ могат да опитат еликсирите, наградени в Международния конкурс за вина и спиртни напитки, да видят новите колекции на български и чуждестранни производители. Водещи компании от 13 държави предлагат технологии, машини, оборудване и материали за лозарството и винарството.