fbpx Студенти представиха своите екологични автомобили | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Студенти представиха своите екологични автомобили

Студенти представиха своите екологични автомобили

Отборите на Технически университет – София и Технически университет – Варна представиха официално енергийно ефективните автомобили, с които ще се състезават в 28-ото издание на инициативата за икономия на гориво Shell Eco-marathon. За първа година страната ни ще бъде представена в състезанието за устойчива мобилност с електромобил със зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in). Електромобилът е проектиран и конструиран от студентите на ТУ-София за петото им поредно участие в надпреварата. Очакването е той да изминава минимум 100 км. с 1 кВтч. енергия по време на състезанието. Отборът на ТУ–Варна е подобрил и усъвършенствал бензинов прототип за четвъртото им участие в Shell Eco-marathon Европа. Студените са изчислили, че трябва да направят 1500 километра пробег с 1 литър гориво.

Електромобилът със зареждаща се от електрическата мрежа батерия (plug-in) на ТУ-София се нарича „Eкo 1”. Конструирането му е финансирано от FullCharger България – наградата за първо място, което студентите печелят в конкурса за проект на първи български студентски електромобил, организиран от Shell България през октомври миналата година.
„Eкo 1” се захранва от 3-килограмова литиево-йонна батерия с капацитет 0,5 кВтч. Тя трябва трябва да издържи на 20-километров или 40-минутен пробег с едно зареждане. Батерията се захранва с 36-волтов трансформатор от 220-волтовата електрическа мрежа, а за нейното зареждане са нужни от 2 до 3 часа.

Студентите от ТУ-Варна са обновили автомобила, с който отборът се състезава в Shell Eco-marathon 2009. Днес техният бензинов прототип е с подобрен аеродинамичен дизайн и интериор за по-голям комфорт на пилота. „Орел” ще се състезава с изцяло новa и усъвършенстванa ходова част и олекотено шаси. Целта на отбора е да покажат техническите си умения и да изминат максимално разстояние по време на състезанието с минимално количество гориво.

Facebook коментари