fbpx TBI Bank е лидер в стоковото кредитиране в България през 2018 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

TBI Bank е лидер в стоковото кредитиране в България през 2018 г.

TBI Bank е лидер в продажбите на изплащане в трите най-големи вериги за бяла и черна техника в България Зора, Техномаркет и Технополис. Това показват обединените данни, получени от трите веригите за 2018 г. Пазарният дял на банката е нараснал значително спрямо предходната година и за 2019 г. достига 35%.

Така TBI Bank за втора поредна година заема първо място в онлайн покупките на техника на изплащане – а през 2018 г. бележи и първо място офлайн. Средно през 2018 г. пазарът на стоковото кредитиране е нараснал със 7 %, докато TBI Bank бележи ръст от 24% спрямо 2017 г.

През 2018 г. най-търсените стоки и при онлайн и офлайн пазаруването са мобилните телефони (20% от кредитираните покупки на техника от TBI Bank в трите най-големи вериги), телевизори (17%) и перални (7%). Средната сума на стоковия кредит през 2018 г. е 727 лв. – за сравнение през 2016 г. той е бил 658 лв., а през 2017 г. – 710 лв. Половината от българите, пазаруващи техника онлайн, са във възрастовата група 23-37 години (50%), а българите над 42 години предпочитат физическите магазини (47% от общите покупки на кредит офлайн).

„През годините TBI Bank успя да спечели доверието и на клиентите, и на партньорите от търговската мрежа и лидерските ни позиции в стоковото кредитиране доказват това – каза Гергана Стайкова, Старши вицепрезидент „Кредитиране и дистрибуция“ в TBI Bank. – В момента работим и по други иновативни услуги, които да отговорят на нуждите на нашите клиенти в дигиталната ера.“
Предстои TBI Bank да представи на пазара нова платформа за стоково кредитиране онлайн. Тя работи денонощно, използва видеоидентификация за одобрение за минути и еднократен електронен подпис и значително намалява изискваната информация от клиента за получаване на финансиране. Платформата работи успешно в Румъния вече над година, където TBI Bank също е лидер в стоковото кредитиране онлайн.