fbpx Технологичен център Комерцбанк София навърши една година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Технологичен център Комерцбанк София навърши една година

Водеща снимка
Да

Технологичен център Комерцбанк София навърши една година

Българското технологично подразделение на германската банка Комерцбанк София, отбелязва първата си година в България. В този период ИТ експертите в София се включиха в процеса по дигитализация на цялостната банкова структура на Комерцбанк, така че институция с над 150-годишна история да се превърне в модерна дигитална компания. Този процес стартира няколко години по-рано, когато Комерцбанк започва да реорганизира дейността си в клъстери.

Задачата на екипа на компанията в България е да разработва и управлява приложенията, чрез които ще се обслужват 11 милиона частни клиенти и малки бизнеси, както и 30 000 групи от корпоративни клиенти в Германия.

„Откриването на офиса в България е част от дългосрочната стратегия на Комерцбанк за дигитализация и преобразуване на банковите ѝ операции в цял свят. Промените и настъпилата криза вследствие на пандемията от COVID-19 не спират този процес. Напротив, те показват, че решението ни да се насочим към дигитализация е било напълно правилно. Вярваме, че сме направили правилния избор да обособим технологичен център в  България,  тъй като тук намираме, както благоприятна бизнес среда, така и висококвалифицирани специалисти, които да се заемат с много отговорната задача да „рестартират“ една международна банка.“,  посочи Маркус Крьогер, управител на Технологичен център Комерцбанк София.

Новият офис на компанията в Бизнес парк София обхваща площ от 3515 кв.м. и е разположен на два етажа. Той ще приеме разрастващия се екип на технологичния център.

Технологичен център Комерцбанк София e технологичното подразделение на Комерцбанк в България, основано през юни 2020 г. Неговата цел е разработването и управлението на приложения, които ще позволят цялостната дигитализация на бизнес процесите. Фокусът на екипа са модерни ИТ решения, инструменти и гъвкави работни методи, чрез които да се подобрят съществуващите системи и да се създадат нови приложения. Така ще се предоставят по-бързи и по-персонализирани услуги за клиентите, докато се обработват големи масиви от данни по-ефективно и рентабилно, с гарантиране на информационната сигурност.