fbpx Топ 5 маркетинг тенденции в комуникационните приложения | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Топ 5 маркетинг тенденции в комуникационните приложения

Днес много повече хора използват приложения за комуникация от всякога. През 2021г. са били над 3 милиарда души, а се очаква над 75% от интернет потребителите да използват подобно приложение всеки месец до 2024г. И не само това, времето за ангажираност на потребителите се увеличава прогресивно през годините. Според последния доклад на Digital 2022, хората прекарват много повече време в приложенията за комуникация, отколкото в социалните медии.

Ако сте бранд, можете да предложите актуализации за транзакции, промоционални съобщения (отстъпки, специални оферти) и дори директни разговори, които са чудесен инструмент в тяхна помощ при покупка. Това може да стане по различни начини - от изпращане на персонализирани съобщения до изпращане към списъци с контакти и автоматизирани съобщения.

Кои са топ 5 маркетинг тенденциите в приложенията за комуникация през 2022?

  1. Все повече персонализация

В своето ежедневие потребителите често преминават между различни платформи, взаимодействайки с различни брандове, заради което за бизнесите става все по-трудно да се открояват. Приложенията за съобщения, някои от които вече имат впечатляващи инструменти, са все по-популярни, причина заради която бизнесът се насочва към тях. Това им осигурява по-голям обхват и повече възможности за персонализиране, което от своя страна би им помогнало да стигнат до правилната аудитория и да създадат по-дълбоки връзки. За компании, които притежават CDP или CRM системи, това е идеалният момент да използват събраните данни за създаване на прецизно таргетирани послания и изпращане съдържание, което отговаря на нуждите и интересите на получателя.

  1. Повече визуално съдържание

С развитието на платформи, като Instagram и Snapchat, хората все повече са свикнали да получават визуално съдържание. Тази тенденция започва да се пренася в маркетинга на платформите за комуникация, като компаниите използват повече визуални елементи в своите съобщения, за да привлекат вниманието. Брандовете все повече виждат резултатите от използването на емотикони, изображения и видео, както и филтри с добавена реалност (AR) и брандирани стикери в своите бизнес съобщение.

От куизове, до анкети, игри и добавена реалност, 2022 г. е годината на възможностите за брандовете да създават съдържание, което хваща вниманието на потребителите и ги ангажира още повече. Този тип съдържание е чудесно за измерване и може да бъде използвано по-ефективно и креативно ангажиране на потребителите в бъдеще. 

  1. Засилен фокус върху ангажираността

За разлика от традиционния маркетинг, платформите за комуникация позволяват двупосочен разговор между брандове и потребители и компаниите започват да виждат стойността на това да ангажират клиентите си през разговор, а не просто да изпращат еднопосочни съобщения. За да създаде това ангажиране и да изгради връзка, бизнесът трябва да създава съобщения, които са подходящи и интересни. Брандовете също трябва да бъдат отзивчиви и на разположение, за да отговорят на всички въпроси, които клиентите могат да имат. Фокусирайки се върху ангажираността, компаниите могат да създадат по-лична връзка със своите потребители, а това от своя страна може да доведе до по-високо удовлетворение и лоялност.

  1. Автоматизация

След като все повече хора използват приложения за съобщения, компаниите започват да виждат нарастващата стойност в използването на чатботове или други автоматизирани инструменти, които не изискват ръчно управление. Такива съобщения могат да се използват за различни цели, включително напомняния за срещи, актуализации за доставка и др. Това може да освободи време, така че мениджърите и търговците да могат да се съсредоточат върху други аспекти на своя бизнес.

В някои случаи приложенията за комуникация могат да позволят на една компанията да надхвърли основното си приложение и да предложи удобство, дори и в комунална услуга и то в едно решение: например чатбот за обществена услуга (Център за градска мобилност) в София, позволява на потребителите да заплащат за Зелена или Синя зона директно в бота ― а също и за получаване на допълнителна информация за трафика, което го прави едновременно необходим и удобен за потребителите.

  1. Негово величество - данните

Анализът на данни се превърна в задължителна функция за всеки търговец. През 2022 г. компаниите не просто измерват проценти, CTR и конверсии, но също така и много по-сложни метрики, с които оценяват ефективността на своите кампании на много по-детайлно ниво.

Не се страхувайте да експериментирате. Използването на приложения за съобщения за маркетинг все още е сравнително нова област, така че няма универсален подход. Въпреки това, намирането на това, което работи за вашия бизнес и вашата аудитория, си заслужава вашето време, така че опитайте различни техники и вижте кое работи най-добре за вашия бранд.