fbpx Намирането на стойностно съдържание става все по-трудно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Намирането на стойностно съдържание става все по-трудно

Средното време за гледане на съдържание през мобилни устройства е нараснало с над 200 часа годишно от 2012 г., увеличавайки общото време за гледане на видео и телевизия с още 1,5 часа на седмица. Скокът в гледането на видео от мобилни устройства се компенсира с намаляване на гледането през „фиксиран екран“ /телевизор или десктоп компютър/ от 2.5 часа на седмица, въпреки че „апетитът“ за телевизия и видео не отслабва. Това показват резултатите от седмото издание ConsumerLab TV & Media доклад на Ericsson.

Времето, прекарано в гледане на телевизия и видео от мобилни устройства, на седмична база е нараснало с 85% (2010-2016), а гледането през „фиксиран екран“ регистрира спад от 14% за същия период. 40% от потребителите в световен мащаб са "силно заинтересовани" от план за мобилен пренос на данни, който включва неограничен видео стрийминг. В САЩ 20% от съдържанието, гледано на мобилни устройства, е платено и осигурено от услуги като Netflix, Hulu и Amazon Prime.

Откриването на съдържание – колко трудно може да бъде?

Основен проблем, е ниската удовлетвореност на потребителите, когато става въпрос за намиране на видео съдържание. 44% от потребителите в САЩ споделят, че не могат да открият какво да гледат по линейната телевизия на дневна база. За сметка на това, американските потребители прекарват 45% повече време, избирайки какво да гледат на услугите за VOD, отколкото по телевизията.

Парадоксално, 63% от потребителите твърдят, че са много доволни от откриването на съдържание, когато става въпрос за VOD услугите, докато само 51% казват същото за линейната телевизия. Резултатите показват, че въпреки че намирането на съдържание по VOD отнема повече време, в сравнение с това за традиционната телевизия, потребителите го оценяват като по-малко разочароващо, тъй като по подразбиране то включва възможността да намерят нещо, което биха искали да гледат, когато искат да го гледат.

Популярността на услугите по заявка се увеличава

Общото време за гледане на съдържание по заявка - като излъчвани телевизионни сериали, филми и други програми - се е увеличило с 50% от 2010 г. насам. Силни показатели за нарастването на ангажираността и удовлетвореността от VODуслугите са:

• Потребителите продължават да гледат филмови маратони; 37% гледат един след друг два или повече епизода от едно шоу на седмична база, а повече от една пета казват, че правят това всеки ден

• Потребителските разходи за видео услуги по заявка в САЩ са се увеличили с над 60% от 2012 г. – от 13 на 20 щатски долара на месец

• 40% от анкетираните заявяват, че гледат YouTubeежедневно, а 10% от потребителите казват, че гледат YouTubeповече от три часа на ден

Зейнеп Ахмет, старши съветник в Ericsson ConsumerLab: "Въз основа на нашето обширно изследване, виждаме как потребителите все по-честои по-силно желаят безпроблемен достъп до висококачествено телевизионно и видео съдържание– при всички услуги и на всякакви устройства. За потребителите като цяло, както иза поколението на новото хилядолетие в частност, възможността да гледат съдържание на смартфона си е от ключово значение. Те не само искат споделеното, социално телевизионно изживяване, но също така очакват и гъвкавостта на предлаганите медийни услуги по заявка. Изживяването днес е многостранно и потребителите искат да създадат свой собствен свят от завладяващо, персонализирано съдържание. "