fbpx Увеличаване на инвестициите в Северозападна България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Увеличаване на инвестициите в Северозападна България

Увеличаване на инвестициите в Северозападна България

Скок на инвестициите в най-бедния регион на Европейския съюз отчете Българската агенция за инвестиции на кръгла маса в рамките на Международния технически панаир в Пловдив. Последните пет проекта, които стартират, са в Северозападна България, отбеляза изпълнителният директор на БАИ Светослав Младенов.

Другата положителна тенденция е фактът, че през последните няколко месеца се инвестира във високотехнологични производства в областта на машиностроенето, електротехниката и химията, а не толкова в строителството, като беше преди, каза Младенов. Така се дава възможност за реализация на кадри с високо образование, защото идват иновативни компании с последно поколение технологии, обясни той. Сектори, привличащи интереса, са също хранително-вкусовата промишленост, логистиката, туризма, аутсорсинга, ИТ.

Причина за раздвижването са промените в Закона за насърчаване на инвестициите, защото улесниха предприемачите, коментира директорът на БАИ. Като примери той посочи намаляването на документите от 12 на един, снижаването на праговете за вложена сума и брой работни места, което стимулира малки и средни предприятия. Съществено значение имало и възстановяване на разходите за осигуровки. Преди два месеца правителството върна на 13 компании общо 13 милиона лева, припомни Младенов.