fbpx В Русе стартира оф-роуд надпреварата Бреслау Балкан рали | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В Русе стартира оф-роуд надпреварата Бреслау Балкан рали

В Русе стартира оф-роуд надпреварата Бреслау Балкан рали

На 22 септември в Русе стартира второто издание на Бреслау Балкан рали, най-голямото и старо офроуд състезание в Европа. Заявили участие са над 60 състезателни машини, разделени в класовете „крос кънтри” и „екстремен”. Надпреварата ще бъде до 29 септември, като за втори път извън Полша и Германия, Бреслау Балкан ще събере звездите на европейския офроуд. Заслуга за това България да приеме надпревара от такъв ранг, е на офроуд ветерана Александър Ковачев, който от 2 години е съорганизатор на Бреслау.

След официалния старт в Русе на 22-ри, керванът на Breslau Balkan ще се спусне на юг към Стара планина и ще направи своя втори бивак на летището в Сливен. Оттам ралито ще продължи към Черно море, където в продължение на три дни център на събитието ще бъде курортът Шкорпиловци. Последните етапи ще бъдат от морето до Шумен и около самия град, където ще бъде и официалната церемония по награждаването на 29 септември.

Традиционно Бреслау се провежда 19 години поред на територията на Полша и Германия в края на месец юни, привличайки европейския и световния елит в офроуд спорта. На старта на състезанието застават над 250 машини от различни категории – мотоциклети, ATV, автомобили и камиони, които се борят с екстремните трасета в продължение на цяла седмица.

Два автомобила Opel Antara се включват във второто издание на Breslau Balkan Rallye Те ще бъдат управлявани от двата екипажа от РалиРейд.БГ - Петър Ценков с навигатор Иван Маринов и неговия съотборник от Чили Раул Даниньо, навигиран от Хавиер Бланко. Екипите се състезават със съдействието на представителството на Opel за България. Opel Antara RR2 е от клас Т1 (прототипи) за крос-кънтри състезания. Машината е изградена върху тръбна рама с купе от композитни материали. Двигателят е V8 с обем 5,7 литра, мощност 395 к.с. и въртящ момент от 600 Нм с монтиран рестриктор, според изискванията на FIA. Скоростната кутия е 6-степенна секвенциална, задвижването е постоянно 4х4, а окачването е независимо отпред и с цял мост отзад. За всяко колело са монтирани по 2 спортни амортисьора Bilstein с усилени пружини, като освен по окачването, по целия автомобил са използвани елементи от доказани производители на състезателно оборудване.

Със заводска подкрепа ще се надпреварват и двата състезателни автомобила Dacia Duster в клас „екстремен”. Dacia в България ще подкрепя отбора и ще съдейства при техническата поддръжка на автомобилите по време на състезанието. Състезателните Duster–и имат стандартни двигатели.