fbpx В София ще се движи арт тролей | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

В София ще се движи арт тролей

 

 

Световноизвестният италиански художник Албино Питти изрисува тролейбус с номер 9 от градския транспорт. Ексцентричната творба скоро ще се движи по линията ж.к. Борово – пл. Сточна гара.

Пърформънсът е в подкрепи кандидатурата на София за Европейска Столица на културата 2019. Изрисуването на тролейбуса отне малко над два часа като началото дадоха ученици от Националния учебен комплекс по култура с изучаване на италиански език, които рисуваха, разписаха се или оставиха отпечатъци от своите длани върху превозното средство.
Подобни произведения са запазена марка на Питти – през 2005 година например, той рисува върху 50 метрово платно, което после е разрязано и малките парчета са продадени в 32 държави като средствата от продажбите са дарени на децата в Того. Сред другите му известни пърформанси са картина направена от смляна храна с олио, сол и подправки, картина, изрисувана от боса манекенка под негово напътствие като Питти нанася довършителните щрихи, а негова работа върху автомобил „Ферари” е изложена в музея на марката.

Италианецът е сред водещите артисти в съвременното абстрактно изкуство и през последните 40 години има над 22 000 създадени произведения. Негови картини са изложени в 17 музея по цял свят, зад гърба си има над 500 изложби и 80 пърформанса, а стилът и творчеството му са тема на 24 книги, като най-добре ги описва критикът Гулиелмо Джилиоти: „За Питти творбата не се ражда, тя експлоадира!”.

Събитието се организира от Асоциация за развитие на София – координатор на дейностите по кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 и Марио Василев – организатор на предстоящата изложба на Питти в София.