fbpx Вагнеровият фестивал в София започва на 4 юли | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вагнеровият фестивал в София започва на 4 юли

На 4 юли в столицата се открива летният Вагнеров фестивал, в който ще се представи за трети път пълният цикъл на забележителната тетралогия на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга”.

Постановката „Пръстенът на нибелунга” е оригинален и нестандартен прочит на творбата на знаменития немски композитор. Реализирана е изцяло с български гласове, а оригиналната режисура и сценография донесоха на тетралогията редица престижни награди: на Българското национално радио за национално културно събитие, на Съюза на българските музикални и танцови дейци с шест награди „Кристална лира” – за роли, диригент, постановъчна група, цялостна реализация и на Столичната община за режисура.

„Със своя собствено изкован Вагнеров „РИНГ“ в чест на 200-годишнината от рождението на великия Маестро, Софийската опера се чувства особено силна, щастлива и горда да е сред семейството на сто тридесет и седемте Вагнерови общества от целия свят“, казва режисьорът Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет.

Немалко световните оперни театри са се отказвали по средата на реализацията на тетралогията или са поставяли само отделни нейни части. Успехът на режисьора Пламен Карталов бе високо оценен от Вагнеровото общество, една от най-активните музикални общности в света и е безспорно признание за възможностите и потенциала на българското оперно изкуство. Почетният председател на Международната асоциация на Вагнеровите общества Йозеф Линхарт връчи златната значка и знаме с емблемата на асоциацията на академик Пламен Карталов като признание за високо художествената му режисура.

Знаменателният юбилей, 200-годишнината от рождението на Рихард Вагнер (1813-2013), е отбелязан у нас с една от най-значимите му и сложни творби. Под палката на известния диригент Ерих Вехтер на публиката още веднъж се даде повод да оцени таланта на големия немски композитор и мащаба на постановката на Софийската опера. Тя не остана ограничена само в рамките на една юбилейна година. От 4 до 9 юли предстои третото й представяне.

Българските и чуждестранните критици, както и вагнерианци – у нас и в чужбина, дадоха високи оценки за реализацията на „Пръстенът на нибелунга”. Габриеле Хелбих, известна ценителка на Вагнер, помества в юлския брой на „Opernglas” за 2013 г. възторжена рецензия за постановката на тетралогията. Хелбих изтъква, че с режисурата на академик Пламен Карталов българската култура се вписва в златните страници на световната култура.

Постановката получи широка известност и признание от Вагнеровите общества по цял свят. "Сензация!" – така окачестви видяното на сцената на Софийската опера 97-годишната жителка на Сан Франциско, Върна Парино. Тази оценка тя даде за българския „Пръстен“ – номер 76 в нейната колекция от изгледани постановки на това заглавие. „Най-добрият „Пръстен“, който съм гледала“, възкликна гостенка от Пърт, Австралия. „Изумително!“ – не скри възторга си млад италианец, който видя за първи път четирилогията именно в София. Вагнерианци от 11 държави проследиха второто у нас и на Балканите представяне на тетралогията миналото лято.

Летните Вагнерови празници с „Пръстенът на нибелунга” тази година са на следните дати:

4.07 – „Рейнско злато” – 18:00 ч.

5.07 – „Валкюра” – 18:00 ч.

7.07 – „Зигфрид” – 18:00 ч.

9.07 – „Залезът на боговете” – 18:00