fbpx Ваканционните имоти продължават да представляват интерес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ваканционните имоти продължават да представляват интерес

През 2022 г. жилищните пазари в големите градове отбелязаха ръстове на цените от около и над 20%. Ваканционният сегмент последва плътно тези тенденции, като в някои от курортите нарастването на цените беше дори по-осезаемо – с над 25% на годишна база.

По-бърз темп на растеж беше регистриран през второто полугодие и в края на 2022 г. цените в курортите достигнаха нива, каквито не сме виждали от 10-15 години.

„Освен основния фактор за нарастването на цените – високата инфлация – допълнителен стимул за растеж в този сегмент е недостатъчното предлагане. Дълги години в повечето курорти, за разлика от големите градове, липсваше ново строителство. Това задълбочи липсата на предлагане през 2022 г., когато много продавачи се изтеглиха от пазара, а успешните туристически сезони подкрепиха задържането на имоти с цел отдаването им под наем при добра доходност“, споделя Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

„Търсенето на имоти в курортите е както от българи, така и от чужденци. Основни дестинации за чужденците продължават да бъдат Банско и Слънчев бряг, докато в останалите морски и планински курорти купувачите са основно българи“, допълва тя.

Доказателство за нарасналия интерес са регистрираните обеми от сделки. По данни на Агенцията по вписванията в Несебър през 2022 г. са вписани повече сделки, отколкото в Бургас. Така районът на Несебър се нарежда на 4-то място в страната по брой сделки след София, Пловдив и Варна.

Най-скъпи са имотите в Боровец от планинските курорти и тези в Созопол и другите морски курорти на юг от Бургас. Слънчев бряг и Банско са със сходни тенденции и цени, а най-ниски са цените на имотите в Пампорово и част от курортите по Северното Черноморие.

Цени на апартаментите в планинските курорти

Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че Боровец е най-скъп, но и най-предпочитан сред планинските курорти. Средната цена там за 2022 г. е 850 евро/кв.м. (спрямо 770 евро/кв.м. година по-рано). През последното тримесечие на 2022 г. бяха достигнати най-високите нива – 960 евро/кв.м., което представлява 26% ръст на годишна база. Средната покупна цена на апартаментите в Боровец е нараснала от 48 300 евро през 2021 г. до 60 500 евро през 2022 г. През последното тримесечие на 2022 г. средната цена на закупените жилища в курорта достигна върхови нива от почти 68 000 евро.

Средната цена на имотите в Банско за 2022 г. е 555 евро/кв.м., като през последното тримесечие на годината BULGARIAN PROPERTIES отчита средна цена 685 евро/кв.м. Средната цена на закупените апартаменти достигна близо 50 000 евро. Това са най-високите цени от 2010 г. насам.

В Пампорово са най-ниските цени за имот в планински курорт – там все още могат да се закупят имоти на около 450 евро/кв.м., а като средна покупна цена за 2022 г. – около 40 000 евро.

Цени на апартаментите в морските курорти

Средната цена в Слънчев бряг на база реални сделки по данни на BULGARIAN PROPERTIES е достигнала 620 евро/кв.м. през 2022 г. Това са нива, каквито не сме имали от времето на руския бум през 2013-2014 г. Ръстът е с около 115 евро/кв.м. или с 22% спрямо година по-рано.

Същото се вижда и в бюджетите за покупка – докато през 2021 г. средната покупна цена на апартаменти в курорта е била около 30 000 евро, то през 2022 г. тя нараства до 40 500 евро. Най-висока цена беше достигната през 3-тото тримесечие – 700 евро/кв.м. и това е обяснимо с оглед активния летен сезон. Тогава бюджетите за покупка надхвърлиха 52 000 евро средна цена.

Свети Влас е със средна цена на закупените апартаменти около 800 евро/кв.м. и средна покупна цена около 50 000 евро. В Поморие цените са между тези в Слънчев бряг и Свети Влас – средно 730 евро/кв.м. и около 46 000 евро обща цена.

На север особен интерес привлича Бяла и районът между Бяла и Обзор. В Бяла средната цена през 2022 г. е 675 евро/кв.м., а общата покупна цена – 38 000 евро.

В курортите на север от Варна има по-големи вариации в цените, тъй като комплексите са разнообразни като качества и мащаб, затова е трудно да се състави средна цена. Там сделки се сключват както на цени между 500 и 600 евро/кв.м., така и на нива между 800 и 1000 евро/кв.м.

В луксозните комплекси между Балчик и Каварна са и едни от най-скъпите закупени ваканционни апартаменти в страната. Това са големи апартаменти с директни морски панорами в комплекси с множество екстри като басейни, ресторанти, голф игрища.

Какви жилища са най-предпочитани?

При ваканционните апартаменти се наблюдава разнообразие от предпочитания както по отношение на типа апартаменти, така и по отношение на ценовия клас и съответно класа на комплексите, наличните екстри и отдалеченост от ски лифтовете и плажа.

Когато се закупуват имоти с цел отдаване под наем, най-предпочитани са едностайни и двустайни апартаменти на топ локации, а когато са с цел лично ползване, превес имат двустайните и тристайните жилища.

Като цяло, двустайните жилища са най-масово купуваните в сегмента на ваканционните имоти.

И през 2022 г. предимно са се купували обзаведени апартаменти на вторичен пазар. Средната площ на закупените имоти в ски курортите е 70 кв.м., а на тези в морските – около 60 кв.м.

Ваканционните имоти през 2023 г.

В началото на новата година търсенето на ваканционни имоти се запазва на високи нива. Наблюдаваме голяма активност и в планинските, и в морските курорти.

Забелязва се лек ръст в предлагането на имоти както на вторичен пазар, така и при новото строителство. То като че ли преживява своеобразен рестарт – довършват се много изоставени сгради, проектират се нови. Това постепенно ще доведе до баланс на пазара, но при по-високи цени, тъй като строителната себестойност е повишена.

Предимството е, че новите сгради ще отговорят по-добре на изискванията на българските купувачи, а именно таксата поддръжка да е минимална и съпоставима с тази на градските пазари. За да постигнат това, новите проекти ще бъдат за по-малки жилищни сгради без или с минимални допълнителни екстри към тях (озеленяване, детска площадка, контрол на достъпа).