fbpx Полина Стойкова: Цените на жилищата ще продължат да нарастват с около 10% | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Полина Стойкова: Цените на жилищата ще продължат да нарастват с около 10%

През 2021 г. имотният пазар навлезе уверено и с много бързи крачки в новото десетилетие. Тя постави един нов етап от развитието на пазара, един нов възходящ цикъл, който предстои да се разгърне през следващите няколко години.

Започналите след настъпването на пандемията тенденции се разгърнаха и през 2021 г. жилищният пазар продължи да привлича купувачи с цел собствено ползване и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища. Това обуслови продължаващото търсене на по-големи апартаменти, а новото строителство остана най-предпочитано. Банките поддържаха търсенето с ниски лихви по ипотечните кредити, а ръстовете на доходите и стабилните нива на заетост дадоха допълнителна увереност на купувачите.

Зедно с това, пазарът привлече и вниманието от гледна точка на сигурна и стойностна инвестиция и това доведе до завръщане на купувачите, които търсят да вложат в имот. Нарастващата инфлация, нулевите лихви по депозитите и въведените високи такси от банките допълнително ускориха този процес. Същевременно обаче, те подействаха и в посока намаляване на предлагането поради липса на алтернатива за вложение след продажбата на имот, както и поради нарастващите цени на строителните материали, които забавиха новите проекти.

Цените в София нараснаха с около 10% на годишна база. Същото важи и за другите големи градове. В морските и планинските курорти отбелязаният ръст е с между 3 и 7%.

В обобщение за 2021 г. - пазарът успя да се сдобие с активни купувачи от двете основни групи - за собствено ползване и за инвестиция. Това доведе до по-бърз от очаквания ръст на продажбите и на цените. Пряко следствие от голямото търсене на имоти в цялата страна е изчерпването на наличното предлагане и нужда от ново такова, което пазарът трябва да предложи през 2022 г.

Какво предстои през 2022 г.?

И през тази година търсенето ще продължи да бъде голямо и ще трябва да бъде задоволено от по-голямо налично предлагане. Вече виждаме повече оферти да излизат на пазара, както и да стартират нови проекти за жилищно строителство.

Търсенето ще продължава да бъде стимулирано както от нуждата от собствено жилище, така и от желание за вложение в сигурен актив с цел предпазване от инфлация и други рискове, които предстоят, както и от нежеланието на банките да съхраняват депозити с големи наличности и да ги наказват с такси.

Възстановяването на икономиката ще продължи. Макар от днешна гледна точка справянето с пандемията да изглежда все по-несигурно, а последствията от навлизането на Омикрон трудно да могат да бъдат оценени, очакванията са за продължаващо икономическо възстановяване и връщане до нива, каквито бихме имали, ако нямаше пандемия. Това ще доведе до допълнително повишаване на доходите и на инвестициите и като цяло ще се отрази на активността на имотния пазар в положителна посока.

Банките продължават да държат рекордно ниски лихвени проценти по жилищните кредити и дори да има известно покачване в края на годината, то няма да бъде такова, че да се отрази съществено върху търсенето.

В резултат на тези фактори очакванията ми са да цените на жилищата да продължат да нарастват с около 10% и през тази година. Впоследствие може да има известно успокояване на темпа, но като цяло перспективите пред развитието имотния пазар остават положителни и през следващите няколко години.

Кои са топ кварталите за инвестиция в София през 2022 г.

През тази и следващите години особено внимание ще обръщаме към зоната на широкия център на столицата, включващ квартали като Зона Б-5, Зона Б-18 и 19 и Банишора, както и други райони, които граничат непосредствено с централните части на София и се явяват тяхно естествено продължение.

Там има налични терени за строителство и вече започна реализацията на доста мащабни проекти, които доказано променят градската среда и увеличават привлекателността на тези райони.

Освен близост до центъра, те имат предимствата на пълна транспортна и инфраструктурна обезпеченост, училища и детски градини, магазини и всякакви удобства. А новите проекти ще внесат и така нужната съвременна среда на живот, наличие на собствени вътрешни дворни пространства и качество, на което настоящите купувачи държат.

Наред с тях, разбира се, на традиционен интерес ще се радват вече наложилите се южни и източни райони, както и набиращият скорост район около ИКЕА и София Ринг Мол.