fbpx Ваканционни селища и вилни зони са хитът при имотите по Черноморието | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ваканционни селища и вилни зони са хитът при имотите по Черноморието

Ваканционни селища и вилни зони са хитът при имотите по Черноморието

Кандидат-купувачът за място по Южното Черноморие трябва да работи с посредник, за да си спести неудобствата при търсенето на имот, като например недостатъчното познаване на "хлъзгавите повърхности". Такива могат да бъдат както свлачищата, така и районите, които са забранени да се купуват от чужденци. Трябва да сте наясно и дали ако вземете земята, ще можете да строите върху нея. Съществуват т.нар. екозони.

Кандидат-купувачът за място по Южното Черноморие трябва да работи с посредник, за да си спести неудобствата при търсенето на имот, като например недостатъчното познаване на "хлъзгавите повърхности". Такива могат да бъдат както свлачищата, така и районите, които са забранени да се купуват от чужденци. Трябва да сте наясно и дали ако вземете земята, ще можете да строите върху нея. Съществуват т.нар. екозони. Това са защитени територии и обхващат парк "Странджа", който се простира от Царево до Резово. Забранени зони са от реката на плажа в с. Синеморец до Резово. Потенциалните купувачи трябва да са наясно как могат да използват вече закупения имот според териториално-устройствените планове за страната.

България е едно от предпочитаните места за инвестиции в туризма - такова е мнението на много европейски и световни експерти.
В последните години по цялото ни Черноморие се строи усилено, може да се каже, че почти всеки ден нов хотел отваря врати. Останаха ли обаче все още свободни парцели, които могат да се купят? Какви са цените? Как и къде можете да се сдобиете с имот и да започнете собствен бизнес? Сп."Твоят БИЗНЕС" направи проучване за своите читатели. Пазарът по Южното Черноморие Ваканционните селища, които в момента съществуват и продължават да се изграждат по българското Южно Черноморие, са истински хит и едни от най-търсените за покупка, казват експерти в областта на недвижимите имоти. Такива места за отдих могат да се намерят както в с. Влас, така и в с. Равда и Слънчев бряг, тези, които се строят в Созопол, са около 5-6. В региона под Царево също ще се появят няколко ваканционни селища, които засега са още в проект, като това в къмпинг "Арапя". Във връзка с изграждането на нов хотел с пет звезди в района, предстои да започне да работи още една голяма зона за почивка в Приморско. Продължава строителството и по ваканционно селище в с. Варвара. Много от кандидатите за имоти в южната част на българското Черноморие предпочитат да купуват точно такива земи, защото те са източник на добри доходи, дори и ако през летния сезон не се използват от самите собственици. Обикновено бъдещите притежатели на такива ваканционни селища ги отдават под наем. Освен това доста от тези места са вече изградени и обезопасени. Голяма част от купувачите до момента са предимно чужденци или българи, които живеят в чужбина, твърдят специалисти в бранша. Това е така, защото хората извън страната познават вече селищата като продукт на пазара и виждат смисъла от инвестиции точно в такива земи.
Колко струват имотите
Цените на квадратен метър във ваканционните селища обикновено зависят от степента на готовност на самия имот, когато започва продажбата му. Ако сделката се осъществява "на зелено", т.е. в начален етап, когато няма строеж, парцелът ще струва между 500 и 600 евро на кв. м. Колкото проектът е в по-напреднала фаза, толкова повече и стойността на имота се увеличава. При положение че един такъв имот се предлага в готов вид, то тогава цената може дори да се удвои. Друг фактор при определяне на цената е времето, по което става предлагането. Голяма част от продажбите се реализират в периода между май и септември, защото тогава в България пристигат много кандидат-купувачи от чужбина, т.е. търсенето се увеличава, цените също.
Земи за строеж на малки вили
Ако в семейните ви плановете съществува идеята да построите собствена вила, сега е моментът да се ориентирате към Южното ни Черноморие. Много от сделките по морето се сключват именно за покупка на регулирани поземлени имоти с цел изграждане на малки вили. Хит при тези летни къщи за отдих е зоната около с. Кошарица, както и тази в с. Влас, тъй като местата са по-спокойни, далеч от шума в курортите и в близост до горски площи. Цените, на които се търгува земята там, са между 15 и 20 евро за кв. м, като парцелите са разположени на площ от 300 до 500 кв. м. Все още могат да се намерят такива свободни имоти като тези в с.Червен камък.Предлагат се и т.нар. имоти първа линия море, които са вид земеделски земи и се закупуват за изграждане на хотелски бази с цел туризъм. От гледна точка на законодателството скоро влезе в сила допълнителна разпоредба, според която тези земеделски земи трябваше да бъдат възстановени в определен срок. Въпреки че много собственици не успяха да се вместят в тези срокове, голяма част от имотите в Созопол например все пак бяха възстановени. В момента те се предлагат на цени между 35-40 евро за кв. м.
Добрата оферта
Едно от изгодните предложения за покупка на земя и вилна зона въобще е "Буджака". Това е място със статут на вилно селище, плътността на застрояване е 20%, а височината - два етажа. То е добре организирано, защото вече има изградена инфраструктура, като общината е поела ангажимент да осигури водата и електричеството. Площта на тези предложения е в рамките до един декар, а когато имотът е незастроен и е извън селището, продаваните площи са около 2-3 декара.
Търсенето на терени за хотели около Варна се засилва
Интересът на кандидат-купувачи към парцели, на които да се строят хотели по морето, е много голям и затова предлагането на такива площи около Варна и северните ни курорти е твърде ограничено. В района на "Свети Констатин и Елена" могат да се намерят два парцела, където квадратният метър струва над 120 евро. В "Златни пясъци" отдавна няма свободно място за купуване и строеж, извън комплекса обаче такива се предлагат за около 170 евро на кв. м, при площ по-голяма от 1,300 декара. Интересът към тези курорти се засилва все повече, затова се очаква, че цените на имотите там ще се повишат. На територията на морската ни столица продължават да се търсят терени за строителство на хотели. Два построени фамилни хотела в града се търгуват на цена от 1000 евро на кв. м. Единият е с 10 стаи, другият с 12. Свободни имоти има в момента и около Варна - в Обзор, Бяла. Това са земи, при които се реализират сделки, въпреки че няма изградена инфраструктура и че ще са необходими допълнителни инвестиции. Оказва се, че такава покупка е изгодна за купувачите, тъй като земята все още е свободна, близо е до плажната ивица и може да се вземе на цена от 15 евро за кв. м.
Материалът е подготвен със съдействието на агенция за недвижими имоти “Явлена”

Facebook коментари