Повече парични задължения след празниците

Повече парични задължения след празниците

Българският потребител става по-малко платежоспособен в началото на всяка нова година заради разходите, които съпътстват празничната еуфория. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Според статистиката на асоциацията януари и февруари традиционно попадат сред месеците, в които се появява синдромът на сезонната задлъжнялост.

Покрай празниците в края на годината хората се втурват да пазаруват, без да направят ясна равносметка за възможностите си. В еуфорията много българи забравят, че декемврийската заплата е възнаграждение като всяко предходно (особено при липсата на бонуси и 13-та заплата в период на криза), което трябва да бъде предвидливо разпределено. Това често води до невъзможност за покриване на текущите разходи за сметки след отминаването на празничните дни.

„Периодът между двата празника е добър за планиране на текущите разходи през януари. Определянето на необходимия минимум за погасяване на сметките ще спести сътресения на потребителите.”, коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на АКАБГ. „Домакинствата трябва да помислят за сметките за ток, които ще бъдат значително по-високи поради студеното време и повишената консумация в период, когато цялото семейство е у дома, а жените традиционно са активни в кухнята. Следват сметките за кабелна телевизия, мобилни телефони и парно. Последните две също се очаква да бъдат по-високи заради поздравителните съобщения и обаждания и по-ниските температури, съответно.”, добавя Миткова-Тодорова. 

Тежестта на масовото пазаруване се засилва от повишения риск от заболявания през януари. Дори в случаите, в които се използва безплатна медицинска помощ, разходите за лекарства отежняват бюджета на семейството и влияят негативно върху платежоспособността.

През настоящата година потребителите трябва да подхождат с още по-голямо внимание към закъсненията в плащанията, тъй като кредиторите стартират процедура по събиране на вземанията си още на 3-ия - 5-ия ден след датата на падежа. Данните попадат или в агенция за събиране на вземания, или в специализиран вътрешен отдел на организацията-кредитор. И в двата случая обажданията създават притеснения за длъжника.

Коректната процедура по събиране на вземания стартира с изпращането на sms, следва обаждане, което има за цел да напомни за задължението, но и да информира за последствията от по-продължително отлагане. По време на първия разговор длъжникът трябва да получи името на кредитора-възложител, размера на задължението и датата на неговия падеж. АКАБГ вече има телефон, на който потребителите, получили некоректни обаждания или лошо отношение, могат да подават сигнал 02 4006 800.

Според АКАБГ типовете услуги, по които българските граждани имат забавени плащания са:

• Ипотечен кредит – 10%

• Ток – 15%

• Потребителски кредит – 20%

• Кредитна карта – 20%

• Лизинг на автомобила – 20%

• Стоков кредит – 25%

• Мобилен телефон – 30%

• Кешов кредит – 50%

• Вода – 55%

• Парно – 60%

• Кабелна телевизия – 65%

Facebook коментари