fbpx Цената на франчайзинга | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Цената на франчайзинга

Все по-често в България се говори за франчайз, но въпреки всичко, територията е доста непозната и вече са налице първите «опарени». Грешките струват много скъпо и често връщат бизнесмени буквално в «първи клас». Това, че една марка може да е много печелевша в една държава, не означаве непременно, че ще има същия успех и у нас. Затова в следващите редове ви предлагаме споделения опит от съседна Турция, където франчайз системата има доста по-богат опит.

Съществуват три основни правила за даване на франчайз. Правилен бизнес, правилна локация, правилен човек. Бизнес без клиенти, магазин с грешна локация, човек, който не познава този бизнес не може да прави пари. Ако магазините не могат да правят пари, тогава веригата не може да оцелее.

Успехът на франчайз системата e във възможността за избор. Франчайзодателят знае как бизнесът трябва да работи, къде ще има повече продажби, кой може да управлява бизнеса му и да му бъде партньор. Неговия опит обикновено е придобит с кръв, пот и сълзи. Това може да е саниран бизнес от главата до петите, с предхождащи банкрути за човека създал франчайза, но фокусирал чрез франчайза целия си положителен опит от предишните си неуспехи. Двете страни в този бизнес научават цената на познанието като претърпят понякога провал.

Винаги има цена на познанието. Най-изгодно е да се наеме консултант и да се извлече полза от специалистите. Това е евтино, защото е начин да се научиш от чуждите неволи, провали или успехи. Хора, които се стремят да гледат над нещата са обикновено заблудени и не искат да научат реалните фактори в бизнеса. Ние виждаме това най често при хора от дилърството и продажбите. Уникалното при франчайза е че за разлика от другите бизнеси, при продажбата на франчайз сделката тепърва започва. Грешните продажби водят след себе си в бъдещето проблеми.

Ако по време на разрастването се изберат три погрешни франчазополучатели, то тогава бизнесът загива

Златният баланс
Класическото съотношения във франчайзинг компаниите е 3%. Това означава, че 1 от 33 кандидати завършва с франчайз. 33 инвеститори ще се вгледат в бизнеса, ще го проучат и ще кандидатстват за него. Тогава ти ще се срещнеш с тях, ще ги проучиш, ще ги опознаеш и ще кажеш на 32 от тях, че те не са достатъчно добри. Изглежда като мечта… продавачът не се спира; той прославя своя бизнес, затопля преговорите, намалява разходите и реализира продажби независимо от всичко. Това може да бъде края на търговската марка. След наличието на интернет обаче, класическото съотношение отпада. Сега само 1 от 100-200 кандидати завършва с франчайз.

Брандовете нарастват стабилно, грижата за марката е изключително отговорно начинание и затова избора на франчайз партньор е изключително селективен.

Но новите компании, които искат да направят бързи пари се отнасят безотговорно и набират много инвеститори, а те водят до банкрут

Типичният и най-голям проблем на франчайзинга е, че инвеститорите вярват в цената на марката. Някои вериги не използват правилата на франчайза, за да избегнат суровите закони. Съдът за Интелектуални и Индустриални права на собственост урежда случаите за франчайз извън съдебните споразумения между франчайзодателя и франчайзполучателя в Турция. UFRAD (Турската франчайзингова асоциация) е най-големия и силен източник за предпазване на франчайзополучателите. Ние прилагаме Принципите за честност и отвореност от 1995 г., които са адаптирани от Американската франчайз асоциация.

Вълци, овце, птици
В нашата компания ние разделяме франчайзополучателите на 3 групи. Вълци, които познават бизнеса, действат чисто и не плащат за търговската марка. Овце, които инвестират в бизнеса и работят за развитие на бизнеса. Има и птици, които започват ентусиазирано, после се отегчават и накрая и не понасят тежестта.
Когато избирате франчайзополучател, ние препоръчваме да не допускате вълци и птици в своята марка (франчайз система). Някои ще ви вземат бизнеса. Останалите ще го изоставят. Ако дадете франчайз на овцете, те ще разширят бизнеса, ще нароят повече франчайзи. Но те ще останат същите, те няма да станат вълци. Ще останат да работят усилено и ще споделят печалбата.

Овчари
Ако франчайзополучателите са овце, то тогава франчайзодателите са овчари. Има добри и лоши овчари. „Почтените овчари” ще обичат овцете, ще ги хранят и защитават. „Плячкостващите овчари” ще вземат вълната от овцете през зимата и млякото през пролетта. „Крадящите овчари” ще изядат овцата, когато тя заприлича на тях. „Лъжливите овчари” ще се покажат различни, ще измамят хората. Ние съветваме овцете да стоят далеч от тях.
Основната отговорност на франчайзополучателите е да изберат правилния бранд. Ние предлагаме два критерия: „намерение” и „способност”. Опознайте франчайзодателя. Научете кой притежава бизнеса, техните предишни дейности, финанси и техните отношения в бизнеса и реалния живот.
Ако техните намерения са добри и лоялни, стойте далеч. Няма значение дали магазините им правят пари или са позната марка. Балансът е между вас и франчайзодателя. Затова, ако няма чисти и ясни отношения, бизнеса ще пропадне.
Стойте далеч, ако те нямат способността да менажират бранда. Продайте магазина докато не е твърде късно. Това, че може да имате добър мениджмънт не е 100% гаранция за завладяване на пазари. Без значение дали марката прави пари сега. Когато силната конкуренция навлезе, вашата верига ще западне и тогава няма да може да я продадете на никого.

Нашата практика
Франчайз системата е много силна структура, от която нашата страна се нуждае. Това е единствения начин да успее и запълни с големи вериги в продажбите на дребно. Ние се опитваме да предпазим системата от грешните кандидати. Ние провеждаме консултации от 1996 г. Често забелязваме, че инвеститорите са заслепени от брандовете и буквално оглупяват. През 2006 г. отворихме офиси в чужбина. Нашите франчайз тренери опознават инвеститорите и им подпомагат да изберат франчайз, който е подходящ за тях и техните условия. Те им показват как да достигнат до реална информация, информират ги за предимствата на системата, както и за недостатъците. Във всеки случай, тренерът знае обаче как да не прекрачи линията, оставяйки франчайзополучателя да направи собствено проучване и да избере франчайз.