fbpx Живот без кеш | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Живот без кеш

Eвропейците не искат да носят пари в брой през ваканцията. Това показва ново проучване как хората предпочитат да имат своите карти на разположение по време на почивката, повече отколкото през останалата част на годината: 91% от тях носят картите у себе си докато са на почивка, при 60% когато са у дома и над половината, или 53% от анкетираните биха искали да плащат повече с карта, когато са на почивка.

Основните причини да плащат с карта по време на ваканция, са удобството (65%), страх да не бъдат откраднати парите им (41%), сигурността (38%), липса на пари в брой на разположение (37%), скоростта (34%) и по-добро проследяване на разходите (30%). Освен това 44% от всички европейци са убедени, че плащането в брой ще се превърне в нещо от миналото, благодарение на скоростта на иновациите. Половината от европейците вярват, че плащането в брой е най-евтиният начин на разплащане, но в действителност всеки човек плаща - обикновено без да го знае - за обработка, разпространяване и защита на тази валута. Например, на всеки германски гражданин това струва € 150 на година1.

За европейците времето е ценно когато са на почивка, 51% от тях смятат, че търсенето на банкомат по време на ваканция е загуба на време, което може да бъде прекарано на плажа или в наслаждаване на града. 29% често се чувстват объркани, когато не могат да плащат с карта.

Има обаче някои малки разходи, за които европейците все още не се чувстват комфортно да посегнат към картите си по време на ваканция, особено за дребни покупки, които по-често са заплащани с пари в брой: например, европейците плащат най-вече с пари за пощенски картички (85%), сладолед или закуски (84%), бакшиш за сервитьор (83%), таксита (77%), или дори сувенири (61%).