fbpx Ваканция сред природата на две колела | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ваканция сред природата на две колела

Ваканция сред природата на две колела

Велотуризмът е приятен начин да посетиш нови или интересни места, съчетавайки го с любим спорт и занимание, каквото е карането на велосипед. Предлагаме ви няколко приятни маршрута, които със сигурност ще ви заредят с много положителни емоции. Лятото все още е тук, така че, хайде по колелата!

Градове като Априлци, Белоградчик, Копривщица или Мездра са оценили близостта на планината за практикуването на алтернативни спортове и има обозначени крос-кънтри маршрути около тях. Но докато маунтин байка изисква сериозна доза ентусиазъм, опит и екипировка, за да се насладиш максимално на трасето, то за излетния и многодневен велотуризъм трябва най-вече ентусиазъм. Може да пътувате с всеки един вид велосипед, а екипировката може да бъде от единствено портфейл и яке до палатка и къмпинг оборудване. Въпреки, че в България маркираните или обособени официални маршрути са рядкост, страната изобилства от забележителности и рядко използвани междуселски пътища между тях

Родопите

Най-популярна дестинация за велосипеден туризъм са Родопите - красива природа и сравнително гъсто разположени китни селца и градчета. Още повече, че планината може да предложи две коренно различни изживявания в двете си части. Западните Родопи са по-високи, по-гористи и диви – там изкачванията са по-големи, но съответно с по-дълги спускания. Истинска наслада за любителите на дивата природа. Дори за най-начинаещ не е проблем да направи за уикенда (2 до 3 дни и около 140 км1) един кръгов маршрут от Велинград през Сърница, язовирите Доспат, Широка поляна, Беглика и Батак. Не ви се спи на палатка (или май не ви се носи) край някой от тези язовири? Попитайте някой ваш познат рибар и веднага ще получите координатите на бунгала или къща за гости край тях. И ако не се отбиете да опитате хляба от фурната до яз. Широка поляна, значи залудо сте въртели педалите.

 
 

Източните Родопи пък примамват с по-равният си терен и древните исторически паметници. Независимо от коя страна на река Арда между Кърджали и Ивайловград предпочетете да покарате колело, няма да съжалявате. От северната страна на яз. Студен кладенец са скалните гъби в Зимзелен и Перперикон, а от юг светилището при Татул и Вкаменената гора наблизо. Пътят от юг минава и по язовирната стена на яз. Студен кладенец, където е интересният Дяволски каньон. Тук може да пренощувате в приятна хижа. Покрай реката надолу се стига до грандиозната скала Кован кая и още по-внушителната арка на скалата в ЗМ Орешари. Двата комплекса в района - Арда и Перпера предлагат и стаи и семейни къщички за настаняване. Тук в синьото небе или на скалите наоколо могат да се видят редките за България лешояди, а повече за тях може да се научи в Центъра за наблюдение на птиците в гр. Маджарово, прекрасно място за отсядане и нощувка. Над града са селата Горно поле с няколко къщи за гости и еко ферми и Горни Главанак с уникалния за България Кромлех. Между Кърджали и Маджарово са около 100 км., които можете да преминете за 2 дни или да се върнете до Кърждали за общо 5. Ако решите да включите и обиколка на яз. Ивайловград и посещение на Римската вила Армира, перфектно ще запълните цяла седмица колоездене, без големи натоварвания и лишаване от комфорт.

Средна гора

Прекрасно място за велотуризъм е и Средна гора. Невисоката планина разположена между древния Пловдив и Долината на розите е приютила градчета с възрожденски дух. Между Хисаря и Панагюрище са 60-тина км., а по пътя са тракийските храмове и гробницата в Старосел, Красново с минералната си вода, гробницата Жаба могила до гр. Стрелча и други интересни места. На втория ден може да се насочите към Копривщица, като ако карате само по асфалт ще трябва да се върнете до Стрелча и след двучасово изкачване към най-високата точка между двата града - местността Кулата, където има скално светилище ще се спуснете бързо до гр. Копривщица. Ако предпочитате малко да покарате по черни пътища, можете да се насочите към Панагюрски колонии и от там да се отклоните по маркировката за хижа “Павел Делирадев” и след това към възрожденския град. Ако предпочитате да прекарате няколко дни със СПА процедури, направете маршрута на обратно и отделете заслужаващо внимание на водата, виното и историческите забележителности в гр. Хисаря. Градът на Диоклециан е и идеална база за любителите на маунтин байка. Черни пътища и пътеки водят нагоре в планината към тракийския дворцов комплекс на вр. Кози грамади, мегалитите над село Мътеница, хижите Фенера, Чивира и Средногорец и база Бело камене. За да се насладите на каране в района, природата и историята наоколо ще ви трябват поне два дни. Един за качване към Кози грамади с нощуване в някоя от хижите и един за слизане, като ако сте избрали за нощувка Бяло камене ще слезете право на гробницата в Старосел и Винарският комплекс до нея.

Стара планина

Предбалкана на север от билото на Стара планина също предлага много възможности за велотуризъм. Ако сте на почивка в района на Тетевен или Рибарица, отделете един или два дни да се разходите до Шипково и минералният басейн. Разстоянието от Рибарица е 30 км., като половината е изкачване, а другата половина спускане. Ако няма да се връщате може да продължите към Чифлик, Троян, Орешак и Троянският манастир. Между Тетевен и Троянски манастир са по-малко от 70 км., пътят е приятен и с красиви гледки към билото. Все пак за Троян след Терзийско използвайте пътя през Балабанско, така ще избегнете трафика на главния път за Беклемето и може да се отбиете до някой от малките водопади наоколо - Коман, Бановски скок или Лопошница. Още по на изток можете да продължите към Априлци и скромните, но красиви Батошевски манастири. Тук пътя минава под връх Ботев, Северният Джендем и Пеещите скали, който, независимо от сезона ни напомнят защо обичаме Балкана. Къщи за гости има в Стоките, Валевци и Горна Росица, а наблизо са и Севлиево и Габрово.Ако два дни са ви малко, следваща нощувка можете да направите в Боженците или Трявна. Дори да се отбиете до Етара, са 65-70 км., които не са много, но след всички превзети хълмове може вече да сте изморени. Затова ето тайна подсказка - между село Източник и Боженците има запазен и приятен за каране стар Римски път оформен като еко пътека с пейки и места за отдих. Едно такова пътешествие може да приключи в старопрестолния Търновград. А под Царева ливада се намира Дряново и Дряновският манастир. Дали ще карате велосипеда до Дряново и Велико Търново или ще хванете влака усещането, колко е красиво всичко наоколо е еднакво.

Макар че, цяла седмица на път с колелото звучи прекалено авантюристично и изморително, при правилно разпределение на времето и километрите по маршрута, е не само възможно за цялото семейство, но и много по-приятно от “почивката” на едно място. Ще се забавлявате, ще бъдете активни, ще посетите различни забележителности. Все пак, ако предпочитате да започнете вашите велопътешествия с нещо по-кратко и лесно, направете еднодневен излет до близка до вас забележителност или интересно селце. Такива около София са Клисурският и Дивотинския манастири до Банкя, язовирите Искър и Огняново, селата Железница, Ковачевци и дори Белчин на юг и Байлово, Стъргел и Елешница на изток и север. Но както казахме в началото, при толкова много интересни места и пътища, изборът на дестинация е ограничен само от вашето желание за приключения.


 

Facebook коментари