fbpx Вече пътуваме по-лесно в ЕС с цифровия COVID сертификат | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Вече пътуваме по-лесно в ЕС с цифровия COVID сертификат

Водеща снимка
Да

Вече пътуваме по-лесно в ЕС с цифровия COVID сертификат

От 1 юли Европейският съюз официално въведе цифров COVID сертификат. Той ще позволи на притежателя му да пътува в рамките на ЕС без задължителна карантина и в определени случаи дори без да представя негативен PCR тест или бърз антигенен тест. Авиокомпанията приветства решението на ЕС да въведе този сертификат, решение, което неминуемо ще улесни и опрости пътуването в рамките на Европейския съюз.

Всички граждани, които вече са се ваксинирали, имат отрицателен PCR тест и тези, които са се възстановили от инфекцията COVID-19, отговарят на условията за получаване на новия цифров документ. В последния изброен случай сертификатът ще е валиден само 180 дни след първия положителен резултат от теста. Документът се издава безплатно от националните органи в държавите-членки на Европейския съюз при поискване и се признава от всички 27 държави-членки на ЕС, както и от Лихтенщайн, Исландия, Норвегия и Швейцария.

Сертификатът може да се съхранява на смартфон или таблет и може да бъде издаден от центрове за извършване на тестове и здравните органи по преценка на отговорните национални органи и трябва да бъде предоставен и в печатна версия с QR код при поискване на гражданина. QR кодът в удостоверенията на пътниците ще бъде проверяван първо от наземните оператори, а след това и от служители на граничен контрол, без да се обработват или съхраняват лични данни.