fbpx Виртуална банка на бъдещето | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Виртуална банка на бъдещето

Концепция за виртуалната банка на бъдещето – vBank 2 представи консултантската компания за финансови технологии Сирма Бизнес Консултинг.
Решението от ново поколение включва три основни компонента: традиционната Core Banking система, която запазва своите базови функции; Host 2 Host система, която обезпечава денонощното извършване на банкови операции в реално време и подържа актуална наличност на средсвата на раположение на клиента и Customer Realtime Manager, който управлява достъпа на клиентите през различни отдалечени (web базирани, мобилни и други) канали и гарантира защитата на клиентската идентичност и банковата сметка от неоторизиран достъп. Освен това последният компонент позволява на потребителите да си отворят нова банкова сметка, депозит или друг банков продукт сами, без да се налага да посещават банков клон или да ангажират по друг начин служител на финансовата институция.Те биха могли да го направят в почивните дни, през нощта, от чужбина или докато са примерно на планина.

Финансовите институции, които заложат на новите форми на банкиране, ще спечелят, докато тези, които ги игнорират, рано или късно ще се окажат в ситуация на догонващи играчи на пазар, който ще се развива преди всичко електронно, смята мениджърът. Като основни двигатели на тази промяна са бурното развитие на интернет, социалните мрежи, мобилните широколентови услуги, смартфоните и таблетите. От голямо значение е също динамиката в потребителските нагласи и широкото навлизане на електронната и мобилна търговия, която има нужда от нови алтернативни форми на разплащане. Потребителите използват все повече нови форми на комуникация и достъп до информация, сектори като мобилните приложения и социалните мрежи се променят буквално всеки месец и това влияе на все повече хора, подтиквайки ги да използват нови форми на банкиране в движение.