fbpx Volkswagen се превръща в технологична компания - по-кратки продуктови цикли и по-бързи цифрови предложения | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Volkswagen се превръща в технологична компания - по-кратки продуктови цикли и по-бързи цифрови предложения

В стремежа си да стане технологична компания, Volkswagen преструктурира своето подразделение за техническо развитие (TD) във Волфсбург. Това включва превръщането на най-голямото инженерно звено на Групата с 11 500 служители в регулатор на темпото за превръщането на бранда Volkswagen в технологична компания.

Очаква се това да съкрати времето за разработка с около една четвърт, да увеличи скоростта на нови версии на софтуера и също така значително да ускори производствените процеси в производството. По този начин TD ще се превърне във важен стълб за трансформацията на развитието за Групата.

Заедно със засилването на фокуса си върху гъвкавите работни методи, по този начин Volkswagen намалява времето за разработка с 25 %; в бъдеще проектите за превозни средства ще бъдат завършени за 40 месеца вместо за 54 месеца, както преди. Работейки в тясно сътрудничество с Производствения отдел, TD допринася значително за оптимизирано производство, насочено към възможно производствено време от около десет часа на превозно средство.

Volkswagen прави целенасочени инвестиции в обучение на служителите, за да подготви работната си сила за дигиталната ера. Няколкостотин служители вече са преминали обучение за нови области на работа в TD, а хиляди други ще направят същото през следващите години. До 2030 г. около 4 000 служители ще бъдат преквалифицирани за значителни нови профили на работа, докато 6 000 до 8 000 повече ще бъдат повишени, като ще получат разширено обучение. Възможностите за обучение варират от по-кратки курсове, предназначени да разширят специфичния опит, до мащабна преквалификация. По този начин Volkswagen полага основите за атрактивни работни места и запазва работните места в своето местоположение във Волфсбург в дългосрочен план.

Volkswagen ще изразходва 800 милиона евро за Campus Sandkamp през следващите пет години.

Новият, ултрамодерен център за разработка ще вдигне летвата в развитието на автомобилите. Campus Sandkamp, ​​който ще настани повече от 4000 служители в центъра на проекта и интеграционния център, също ще бъде водещ проект за бъдещето на работата във Volkswagen. Центърът ще действа като чадър за дизайн, концептуализация, потребителско изживяване, продуктова стратегия, моделна серия, техническо управление на проекти и членове на екипа на проекта от отделите Закупуване, Финанси, Планиране на производството, Качество и Продажби.

Интеграционният център ще осигури кратки, ефективни начини за одобрение и вземане на решения между различните отдели. Неговата иновативна инфраструктура за тестване и симулация и отвореният дизайн на зоните за сътрудничество ще осигурят първокласна среда за активно системно инженерство. По този начин новите, гъвкави методи за разработка и най-съвременната работна среда ще позволят на TD да поеме пионерска роля в цялостната трансформация на Volkswagen.

SSP електрическата платформа на бъдещето и системният фокус върху софтуера ще положат основите за бъдеща мобилност

Чрез ускоряване на процеса на разработка, съсредоточаване систематично върху изискванията на клиентите и обучение на персонал за конкретни работни места, техническото развитие не само поставя основата за бъдеща мобилност, но и създава условия за разработване на задвижван от стойност, изцяло електрически, напълно свързан автомобил с Trinity, който е безпроблемно интегриран в дигиталната екосистема.

За тази цел Volkswagen работи върху платформата, която Групата ще използва в бъдеще, известна като SSP (Scalable Systems Platform). Мощна и мащабируема платформа за електрическата ера, тя ще бъде внедрена за първи път през 2026 г. в проекта Trinity на Volkswagen и в крайна сметка ще обедини настоящите MEB и PPE платформи. Това ще направи SSP основата за всички марки и модели – с други думи, основата за повече от 40 милиона автомобила на Групата – и ще позволи на Volkswagen да затвърди позиционирането си като шампион на платформата.

Чрез въвеждането на стратегията ACCELERATE брандът Volkswagen системно и своевременно ще се подготвя за дълбоките промени в автомобилната индустрия. Марката е заделила около 18 милиарда евро за инвестиции в бъдещите тенденции на електрическа мобилност, хибридизация и дигитализация до 2026 г. Като част от глобалната си електрическа офанзива, Volkswagen ще увеличи дела на своите изцяло електрически доставки в Европа до над 70 процента.

В Съединените щати и Китай марката е насочена към пазарен дял на EV от над 50 процента през същия период. За да постигне това, Volkswagen ще представя поне един нов модел BEV всяка година.