fbpx Връчват наградите "Изобретател на годината" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Връчват наградите "Изобретател на годината"

Патентното ведомство обяви номинациите си „Изобретател на годината”, които чиито победители ще станат известни на 8 ми ноемри. Номинациите са в три категории „Химия и биотехнологии”, „Електроника и електротехника”, „Машиностроене и строителство”. Във всяка категория са номинирани по 3 патента за изобретения, издадени през миналата година. В категория „Химия и биотехнологии” за номинациите се състезаваха 10 патента за изобретения. В категория „Електроника и електротехника” – 12. В категория „Машиностроене и строителство” – 18. 

В четвъртата категория „Иновативна фирма 2013” са номинирани компании, които поставят значим акцент върху разработването и внедряването на изобретения и полезни модели.
На церемонията ще бъдат оповестени и имената на трима учени с най-голям принос към българските технически и естествени науки, които ще бъдат вписани в Златната книга на българските откриватели и изобретатели през тази година.
Победителите са определени от седемчленно жури от Патентното ведомство, Съюза на изобретателите, БАН и техническите университети.

Наградите „Изобретател на годината” и „Иновативна фирма” се присъждат за втори път съвместно от Патентното ведомство и Съюза на изобретателите в България. Отличените изобретатели получават грамота на Патентното ведомство на Република България и статуетка.
Имената на българските откриватели и изобретатели се вписват в Златната книга, която e израз на обществено признание към българските откриватели, изобретатели и селекционери с най-високи постижения в областта на техническите и естествените науки. Тя се пише от 1981 г. насам. До днес в Златната книга са вписани авторите на 17 български открития, 120 български изобретатели и 8 селекционери.
Трима учени ще получат тази година своя страница в Златната книга, сертификат за вписването и статуетка Икар.