Все повече жени кандидатстват за работа в ИТ сектора

Все повече жени кандидатстват за работа в ИТ сектора

Все повече жени се насочват към сектора на информационните технологии, като през последните три години кандидатите за работа от представителите на нежния пол за позиции, свързани с програмиране, са се увеличили. Това показват данните на глобалната технологична компания за разработване на индивидуални софтуерни решения DataArt, обхващащи периода 2015-2017 г.

Според статистиките на компанията, през изминалата 2017 година броят на кандидатурите от страна на дамите за различни технологични позиции със софтуерна насоченост e с 44% повече в сравнение с предходната 2016 година и с 65% повече в сравнение с 2015-та.
Резултатите от проучването са базирани на обобщени данни от пет държави, в които DataArt има развойни центрове – Русия, Украйна, Аржентина, Полша и България. Изследването обхваща общо 3715 жени, преминали първоначален етап в процеса на подбор за технологични вакантни позиции в компанията.
Анализът на данните показва, че най-голям интерес от страна на жените в софтуерния бранш е налице към позиции, свързани със софтуерно тестване (Quality Assurance и Quality Automation), които представляват близо половината от общия брой кандидатури през последните 3 години. На второ място се нареждат кандидатурите за вакантни места, за които основно изискване е владеенето на Java, следвани от .NET и JavaScript.

Най-малък процент от кандидатите-жени (под 5%) са се насочили към позиции, свързани с технологии като Android, C++ и iOS, показва още изследването на DataArt.
„Ситуацията в България кореспондира с общите тенденции и тук също ставаме свидетели на промяна в бранша, който отдавна не е изцяло мъжка територия, както беше преди години. Традиционно най-голям интерес от страна на дамите има към позициите, свързани с Quality Assurance, но според мен през следващите 10 години можем да очакваме все повече жени да се насочват към писането на код и да имат силно конкурентни познания в технологии като .Net, Java, PHP, Python и др. Присъствието на дами в екипа е ценно и от психологическа гледна точка, тъй като те допринасят с прагматичност, с добри идеи и с различна гледна точка, което води до по-добри резултати за съответния проект“, коментира Виктор Андонов, изпълнителен директор на DataArt България.
DataArt подкрепя множество технологични общности, насочени към ИТ специалисти и обогатяващи техните знания и умения. Компанията ще се включи и в предстоящото събитие, посветено на жените в информационните технологии „International Women’s Day – Building New Horizons”, което ще се състои на 23 април. То е част от глобалната серия от технологични инициативи, организирани от Google и Women Techmakers общности по цял свят. У нас събитието ще се проведе съвместно с Women Techmakers Sofia, Български център на жените в технологиите, Women Who Code Sofia, Coding Girls и Rails Girls Sofia.

 

Facebook коментари