fbpx Йордански бизнесмени ще инвестират в България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Йордански бизнесмени ще инвестират в България

Йорданската компания „Хиджази” възнамерява да изгради овцеферма и кланица в България и да изнася живи агнета и овце за страната си. За целта ще получи данъчни преференции и могат да бъдат осигурени пасища. Това стана ясно от посещение на йордански бизнесмени у нас. Като инвестираме в даден район, ние го развиваме и подпомагаме общините, е обяснил собственикът Исам Хиджази. Според него българското месо е с голям авторитет в Йордания и през последните години е изчезнало от пазара. Той подчерта, че преди години повечето хранителни стоки в Йордания са идвали от България. Компанията „Хиджази” е една от най-големите в света за търговия с живи животни. Тя внася продукция във всички страни от Близкия изток, Турция и др. Има собствени ферми в Австралия, Йордания, Турция. Разполага с кораби за превоз на 130 000 агнета всеки един.
Освен в инвестиции в животновъдството, йорданските бизнесмени проявяват интерес и към пилешкото месо и зърнопроизводството. Искаме редовни количества пилешко месо в порядъка на 6000 тона, обяви зам.-министър Ради Тарауне. Йордански компании искат да развиват зърнопроизводство в България. Те се интересуват от хлебна пшеница, фуражна пшеница и царевица. Готови са да купуват 700 000 тона фуражна пшеница и 700 000 тона хлебна пшеница от страната.
Йордания иска в областта на науката в земеделието да изпращат на обучение специалисти в България. Допълнително проявяват интерес към възможностите за инвестиции в горския сектор и лова в България.