fbpx Започна гласуването за „Дърво с корен 2019" | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започна гласуването за „Дърво с корен 2019"

 

Започна гласуването за най-обичано българско дърво в десетото юбилейно издание на конкурса „Дърво с корен“, който търси лични и любопитни истории, свързващи хората с техните любими дървета. До 4 ноември 2019 г., на интернет страницата на Фондация „ЕкоОбщност“, се провежда онлайн гласуването.

Тази година конкурсът събра 24 предложения за обичани дървета от цялата страна, които се състезават в трите категории – „Дърво с корен“, „Вековните дървета говорят“ и „Млад природолюбител“.

Със своята осанка, величествени корони, местоположение и силно излъчване, някои от тях са се превърнали в символ на населеното място или във важен член на отделно семейство или на местната общност. През годините на съществуването си те обединяват хората, стават свидетели на съдби и събития, събират малки и големи под своите корони при събори и обреди. Интересното е, че в това издание на конкурса 10-те претенденти за приза са вековни дървета. Сред тях са знакови за селищата дървета, под чиито корони се намират и събират местните хора и в делници, и в празници – като например 400-годишния чинар в благоевградското село Годешево. Има и дървета, чието място и значимост стигат до по-малък кръг хора, но ролята и връзката им с тях е не по-малко силна, като например впечатляващото вековно чимшировото дърво, което от близо 200 години посреща и изпраща поколенията на предприемчивия род Саранеделчови от Казанлък. Наследници на този род са основали първата в България фабрика за струнни музикални инструменти.

Всички истории и снимки на финалистите в конкурса могат да бъдат разгледани на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност”, където се провежда и самото гласуване - в рубриката „Дърво с корен – Гласуване 2019“ (www.bepf-bg.org). Всеки може да подкрепи своя избраник във всяка от двете категории, отворени за гласуване като не пропусне да потвърди гласуването си и чрез специално изпратената му по електронна поща връзка на посочен електронен адрес.