fbpx Созопол става столица на културата за осем дни | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Созопол става столица на културата за осем дни

За поредна година Созопол се превръща в лятна столица на културата в дните между 30 август и 8 септември, когато градът ще бъде домакин на Празниците на изкуствата „Аполония“ 2012. Традиционен партньор на събитието е Обединена българска банка (ОББ), чиято подкрепа за 18-та поредна година осигурява на българската публика възможността да се наслади на незабравими културни събития и уникална арт атмосфера, събирайки на едно място едни от най-известните музиканти, театрали, художници, писатели и кинодейци, както и техните почитатели.

Общо 67 разнообразни и интересни прояви включва 10-дневната програма на тазгодишната „Аполония“, организирана от фондация „Аполония“ и Община Созопол. Амфитеатърът на града ще бъде домакин на общо 9 концерта, с първия от които – на 31 август, ще бъде официално открит и самият фестивал. На сцената в този ден ще излезе световно известната оперна прима Александрина Пендачанска, която ще зарадва българската публика със своите изпълнения в акомпанимент на пианиста Людмил Ангелов. Официалното откриване на „Аполония“ ще бъде съпроводено с връчването традиционните награди. Специалното отличие на ОББ тази година ще бъде за популярната и обичана поп изпълнителка Белослава, превърнала се в една от емблемите на българската музика за последните две десетилетия.

На 31 август ще стане известен и авторът на снимка от предишни издания на фестивала, който ще спечели голямата награда във фотоконкурса „Моята Аполония“, организиран от Фондация „Аполония” и ОББ. Над 35 оригинални снимки, запечатали незабравими моменти от фестивалните събития от 1984 г. насам, са получени за участие до момента, а приемането им продължава до 29 август включително. Победителят ще получи парична награда, осигурена от ОББ, като определянето му става чрез гласуване на страницата на „Аполония“ във Facebook, което също продължава още ден. Награди – пропуски за събития от фестивалната програма, са осигурени и за класираните на второ и трето място.

„Традиционното партньорство на ОББ с „Аполония“ е сред най-важните акценти в спонсорската програма на банката. Знаем, че с подкрепата, която даваме, правим възможно провеждането на това уникално събитие, което дава шанса на широк кръг от хора да се докоснат на живо до съвременното българско изкуство и да изживеят уникални емоции“, коментира Анка Костова, директор „Връзки с обществеността и спонсорство“ в ОББ. „Надяваме се, че в годината, когато ОББ отбелязва своя 20-годишен юбилей на българския пазар, фестивалът ще бъде по-бляскав и интересен от всякога“, допълва тя.