fbpx Започна подаване на заявления за млечни квоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започна подаване на заявления за млечни квоти

етикети

Разплащателната агенция  към Държавен фонд „Земеделие” стартира процедурата за покупко-продажба на млечни квоти на фиксирани цени – т.нар. квотна борса съгласно Наредба № 23. За настоящата квотна 2010 - 2011 г. земеделският министърът е утвърдил със заповед фиксирана цена от 0.15 лв. за килограм краве мляко с масленост 3,8 % за доставки и фиксирана цена от 0,15 лв. за килограм краве мляко за директни продажби. През миналата година цената е била с 0.05 лв. по-ниска на килограм квота.

От 1 до 30 август заявления в ДФЗ-РА могат да подават производителите на краве мляко, които желаят да закупят индивидуална млечна квота. От 1.09 до 15.11 заявления ще подават и производителите, желаещи да продадат индивидуалната си млечна квота. Заявленията се подават в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” – в отделите „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане” по адрес на регистрация на физическото или юридическо лице. Образци на заявленията са публикувани на електронната страница на Държавен фонд „Земеделие”.

Държавният фонд е междинното звено, през което се осъществява покупко-продажбата на индивидуални млечни квоти между производителите на мляко. Целта на процедурата е да осигури на млекопроизводителите, които искат да разширяват дейността си на пазара, допълнително количество квота. Същевременно от квоти се освобождават производителите, които не могат да ги реализират на пазара.

Квотната система е въведена в страните от ЕС като механизъм, който се постигне оптимален баланс между търсене и предлагане, както и да се стимулира консумацията на мляко и млечни продукти. Млечната квота за България е 1 018 651,458 тона.