fbpx Започнаха проверки на туристически кораби преди туристическия сезон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започнаха проверки на туристически кораби преди туристическия сезон

Проверките на туристическите кораби за летния сезон се извършват от морска администрация преди началото на туристическия период по Черноморието от териториалните дирекции в Бургас и Варна. Инспекторите на територията на Бургас вече са прегледали 10 кораба за сезонен превоз на хора, 4 кораба за море и 6 за превоз по река Ропотамо. На територията на Варна и областта годишните прегледи на плавателните съдове до 40 бруто тона се извършват от 1 март до 14 юни. Най-честите забележки са по отношение на спасителното оборудване: ракети с изминал срок на годност, остарели спасителни ризи. Прегледани са и 10 лодки за сезонен превоз на хора - шест от тях са за река Камчия. 

Това е втора година, през която се извършва засилен контрол на тази дейност като инспекторите на Морска администрация ще отнемат свидетелството за правоспособност на капитаните или разрешителното на кораб, ако е застрашена безопасността на пасажерите.

Проверяват се пристаните, мостиците и другите съоръжения, където пристават малки плавателни съдове. До момента са извършени половината от планираните проверки. Преди началото на сезона съоръженията за приставане, които не отговарят на изискванията ще бъдат забранени за използване и ще бъдат публикувани на интернет-страницата на ИА „Морска администрация”. След направените промени в Кодекса на търговското корабоплаване инспекторите на Морска администрация могат да налагат и глоби с фиш на нарушителите.