fbpx Затягат контрола по плажовете | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Затягат контрола по плажовете

Затягат контрола по плажовете

Министерството регионалното развитие и благоустройството ще контролира изпълнението на задълженията на концесионерите и наемателите на морски плажове, произтичащи от сключените с тях договори. Областните администрации ще контролират предимно осигуряването на водно-спасителната дейност и сигурността на плажовете.

В момента плажовете на територията на българското Черноморско крайбрежие са 193. От тях 58 са предоставени на концесия, а 63 са отдадени под наем, като 32 договора за наем са сключени от министъра на регионалното развитие и благоустройството. 31 договора за наем са сключени от областните управители на областите Добрич, Варна и Бургас.

През тазгодишния активен туристически сезон за всички плажове с висока посещаемост са в сила действащи договори за концесия или наем. Така ще бъде осигурено изпълнението на всички задължителни дейности, включително и водно-спасителната. Обявена е тръжна процедура за предоставяне под наем на морски плаж „Приморско-централен“, като целта е да се обезпечат необходимите задължителни дейности за предстоящия летен сезон, предвид неговата традиционно висока посещаемост.

В процес на актуализация са актовете за изключителна държавна собственост на морските плажове. Това ще създаде възможност за по-добро обособяване на традиционно неохраняемите морски плажове, като така ще се създадат предпоставки за тяхното предоставяне на концесия или под наем за следващия летен сезон.