fbpx “Зелената къща” за студенти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

“Зелената къща” за студенти

 

В новия виенски район Асперн, наричан още градът край езерото, през септември 2015 г. ще отвори врати ново общежитие за 305 студенти - с площ от около 9700 кв.м. Изграждането на общежития по технологии на екологични пасивни къщи е вече често срещана практика във Виена. Общината се ангажира със строителството на достъпни и качествени жилища за младото поколение. Разходите по изграждането на студентски общежития в Асперн възлизат на 11,4 милиона евро, като общината субсидира строителството с над 4 милиона евро.

216 места ще бъдат предоставени в еднинични стаи, а останалите са в двойни стаи или апартаменти за трима или четирима студенти. Трите сгради на име "Слънце", "Въздух" и "Земя" носят и типичните характеристики за тези елементи: “Слънце” се отличава с голяма фасада от стъклени плоскости и фотоволтаици, “Въздух” има фасада в небесносиньо и огромна тераса на покрива, а на покрива на “Земя” е предвидено място за зелени площи. Трите сгради са свързани, като общите части ще се използват от всички обитатели. Обединяващ елемент на тази нова форма студентски общежития е водата, тъй като и кварталът е разположен на брега на езеро: фитнес зала, сауна, зали за репетиции и обучение по музика, читални, както и просторен вътрешен двор, в който младите хора могат да общуват в свободното си време.

Важен елемент при строителството на новите студентски общежития, който се отразява и в името "Зелена къща", е екологичният принцип на строителство:
• Използване на възобновяеми ениргийни източници, например слънчева енергия, като за инсталирането на фотоволтаични системи са предвидени около 1,800 кв.м покривни и фасадни повърхности.
• С цел намаляване разхода на вода се изграждат водоснабдителни системи за непитейна вода.
• Климатиците във всички стаи разпознават дали има някой в помещенията и коригират автоматично температурата на въздуха.
• На прозорците са монтирани датчици, които са свързани с отоплителните тела. Така се намаляват до минимум топлинните загуби при отваряне на прозорците.
• Сградите са ориентирани така, че възможно най-големи площи да са с естествена слънчева светлина, баните също са с прозорци.
• В помещенията са вградени енергийноефективни уреди (кухненски уреди, телевизори, монитори и др.).
• В гаражите са предвидени станции за зареждане на електровелосипеди и електрически автомобили.
Първата копка трябва да бъде направена това лято, а през септември 2015 г. новите общежития ще бъдат открити и ще примат първите си обитатели.

Снмка: Copyright Stadt Wien