fbpx Жените на ръководни постове могат да имат ключова роля за "зелените" реформи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Жените на ръководни постове могат да имат ключова роля за "зелените" реформи

Близо една трета от българите смятат, че жените на високи ръководни постове могат да допринесат до промяна в нормативните изисквания, така че целите на Зелената сделка да бъдат реализирани по-лесно. Това показват резултатите от национално изследване, реализирано от агенция „Тренд“ по поръчка на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и с финансиране от Фондация „Конрад Аденуаер“. Проучването е проведено в първата половина на октомври, а резултатите от него бяха представени на втората съвместна конференция на СЖББ и Фондация „Конрад Аденауер“ под надслов „Разнообразните роли на жените в Зеления преход“.

Освен чрез иницииране на законодателни промени, според анкетираните, жените на ръководни постове могат да ускорят прехода към Зелената сделка и чрез информация и разяснителна работа (9% от отговорилите положително 288 респонденти) и като направят всичко възможно ръководените от тях компании да спазват всички мерки и да намалят вредните емисии (8% от отговорилите положително 288 респонденти).

Тези и други изводи за ролята на жените в насърчаването и ускоряването на Зеления преход и как те могат да допринесат за устойчивата промяна чрез своите разнообразни функции в икономиката и обществото бяха дискутирани по време на конференцията, която събра близо 100 водещи представители на бизнеса, неправителствения сектор, образованието и социалното предприемачество. Гости на събитието бяха членове на СЖББ и на Алумни клуба към организацията, чуждестранни посланици, представители на професионални организации ‎  и съмишленици на Съвета и неговите каузи.

Оказва се, че темата за Зелената сделка и Плана за декарбонизация на ЕС се счита за приоритетна от българското общество (според близо 60% от запитаните), а едновременно с това не е толкова позната като 67% от анкетираните посочват, че не се чувстват запознати с нея. Едновременно с това, близо 30% от българите смятат, че ефектът от Зелената сделка върху живота в България ще е положителен.

Програмата на форума включи 2 панелни дискусии, фокусирани върху ключови аспекти на Зеления преход. Първият панел „Иновациите в Зеления преход“ събра представители на водещи компании в сектори като енергетика, минодобив, технологии, които разказаха за добрите практики и иновации, които позволяват още по-пълноценното включване на жените в трансформацията към по-устойчива и ориентирана към бъдещето икономика.  Дискусията беше на тема как промяната на контекста и преходът към зелени и устойчиви практики променя стереотипите и създава нови възможности за изява и включване на жените.

Вторият панел акцентира върху разнообразните роли на жените в Зеления преход – в бизнеса, в семейството, в образованието, в социалния и обществен живот. Участниците споделиха добри идеи и практики, които могат да вдъхновят повече жени да осъзнаят възможностите, които имат, и да променят нагласите към зеления преход в семейството и другите социални системи, към които принадлежат.