fbpx Златото надолу, петролът в покой | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Златото надолу, петролът в покой

Златото надолу, петролът в покой

Акциите ще продължат да бъдат доминиращият инвестиционен актив до края на 2013 г. А златото и щатският долар крият изненади за резки промени. Да първи път от доста време годината се утвърждава като спокойна за цената на петрола – това са общите заключения в прегледа на годишните прогнози и второто полугодие на 2013 г. от специалистите на българския инвестиционен посредник ЕЛАНА Трейдинг и датската инвестиционна банка Saxo Bank .

Заедно с това в българската икономика не се виждат катализатори за икономически подем. Тя може да разчита само на плащанията по европейските фондове и на износа си, за да регистрира растеж. Тези изводи вече няколко години се повтарят и ще продължат да бъдат рефрен на бавното възстановяване на икономиката. Добивът и износът на промишлени стоки не могат да бъдат фактори за чувствително повишаване на заетостта и доходите, което да покачи производителността на икономиката и да създаде предпоставки за устойчив растеж. Поради липсата на сериозни реформи и стратегическа политика за стимулиране на икономически растеж, в съчетание с наличието на постоянни протести в страната, чуждестранните инвеститори ще бъдат предпазливи, което ще забави капиталови потоци към страната.

Златото падна под цена от 1500 долара за тройунция, с което и отпадат възможностите за възстановяване на растежа. Ръководителят „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев посочва:“Вече се формира дъно за златото, но без яснота за мащаба на покачването след това. Равнището от USD 1200 оказа добра подкрепа.“

Оле Хансен, анализаторът на Saxo Bank, отговорен за стратегиите за суровини, пояснява: „Ние виждаме потенциал за златото да достигне USD 1 450 за тройунция през есента. Търсенето на инвестиционно злато от Азия и централните банки не намалява, само интересът чрез финансови инструменти е намалял. Но все пак нови резки оттегляния рискуват да доведат цената до USD 1 090, което ще представлява спад от 50% на фона на възходящата тенденция в последните 12 години.“

Очакванията за черното злато са цената на барел лек суров петрол да падне под 100 долара и едва към края на годината да достигне прогнозите за около 110 долара, но само при позитивен растеж в Европа.

Facebook коментари