fbpx Завръща ли се средната класа? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Завръща ли се средната класа?

Най-активни в търсенето на кредити в момента са представителите на лекарското съсловие, мениджърите във фармацевтичния, ИТ и хранително-вкусовия сектор и заетите в сферата на енергетиката и горивата. Най-голям дял към средата на 2011-та година се пада на мениджърите във фармацията, компютърните технологии и телекомуникациите.
Тези потребители показват добра финансова и потребителска култура. Те познават не само няколко конкретни оферти за кредитиране и измененията по тях, но често месеци наред са проследявали и цената на конкретния имот, който купуват. Това им дава обективно основание да направят сделката точно в този момент – преди лятната ваканция и есента, през която според някои твърдения отстъпките при цените на имотите ще намаляват.

Завръщането на интереса на представителите на средната класа към ипотечни кредити е още един знак за стабилизиране на пазара

Освен че имат сериозни професии, тези хора разполагат с достатъчно информация, на базата на която вземат своите решения да отложат или пристъпят към сделка. Тук голямо значение има и повишената активност на банките, които подобряват условия си по ипотечните кредити и подкрепят клиентите си, особено тези с добра кредитна история и стабилно кариерно развитие.
Завръщането на т.нар. средна класа доведе и до ясно сегментиране на пазара. Освен по-малките кредити, с които се финансира покупка на жилище тип първи дом, все повече се теглят ипотеки с размер над 50 000 евро – вече около 15% от изтеглените кредити.

Макар и бавно, раздвижването на пазара на ипотечни кредити се превръща в трайна тенденция

Дълго и дълбоко проучване на пазара, множество огледи на имоти, тежки и напрегнати преговори между продавачи и купувачи, обоснован и отговорен избор на жилищен кредит са характеристиките на днешните покупки на имоти. Все по-често всичко това завършва успешно, което показава, че нормализирането на пазара на имоти наближава.

Данните на кредитните консултанти за изминалия месец юни 2011 г. сочат увеличение на средния размер на изтеглените кредити спрямо предходния месец. Докато през май той е бил 36 860 евро, през юни достига 38 366 евро. Повишение на средния размер на кредитите се наблюдава във всеки един от 4-те най-големи града на страната, които са определящи за облика на ипотечния пазар – София, Варна, Бургас и Пловдив. Най-активна и през юни остава групата на потребителите на възраст от 26 до 35 години – 46,5% от всички кредитополучатели. Най-голяма част от потребителите теглят кредит в размер от 30 000 до 50 000 евро. 

Покупката на жилище остава водещият мотив при търсенето на ипотечен кредит

С тази цел през юни са изтеглени 95,3% от заемите. За лично ползване са взети 3,7% от тях, а за СМР – 1%. Все повече нараства процентът на финансиране, който банките отпускат по ипотечните сделки. През юни кредитите с финансиране в порядъка между 70 и 80% са 36,7% спрямо 35,6% през май, а тези между 80 и 90% - 22,1% при 21,2% за предходния месец.