fbpx Лошата кредитна история е проблем при търсене на нови кредити | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лошата кредитна история е проблем при търсене на нови кредити

Лошата кредитна история се окзава пречка при търсенето на нови кредити. Около 18% от клиентите на потребителски и ипотечни кредити на Кредит Център през месец март имат точно такъв проблем - невърнати кредити или част от кредити до периодично невнасяне на вноски по текущите и по погасените заеми.

„Част от проблемите с кредитната история се дължат на невнимание и недостатъчен контрол на клиентите върху личните им финанси. Често хората не следят месечните си наличности по сметката и дали са достатъчни за погасяване на вноските по кредитите им, таксите по сметките и кредитните им карти. Понякога дори за недостиг от няколко лева вноската не може да бъде платена цялостно и това се отразява в кредитната история”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център. „По-сериозни казуси са изпадането във временни финансови затруднения и закъснения в плащането на вноските повече от няколко месеца, изцяло непогасени малки суми по кредити, забравени вноски по овърдрафти и др.”, допълва Тошев.

Лошата кредитна история е не само пречка за теглене на нови кредити, но и за рефинансиране на съществуващите такива, което е сериозен проблем, особено при ипотечните заеми, които са за по-дълъг срок и с най-сериозен потенциал за подобряване на условията в бъдеще.

Иначе търсенето на кредити през месец март остава стабилно, но водено от очакваните промени в Закона за потребителския кредит и финалните текстове, които се променят в движение неколкократно.

Друга тенденция, която се оформя на пазара, е ръст на запитванията за финансиране на покупка на жилище в строеж, като в повечето случай искането е за финансиране на етап Акт 15. Финансирането с кредит на жилище в строеж е възможно най-рано след получаване на удостоверение за груб строеж, но поради по-ниския процент на финансиране на този етап повечето клиенти предпочитат кредитът да се изтегли след Акт 15 или веднага след получаване на разрешение за ползване. Строителите от своя страна са доста гъвкави в предлагането на различни схеми на покупка на ново строителство, които позволяват клиентите да закупят такъв имот без особени рискове и затруднения.