fbpx Златото - затишие пред буря | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Златото - затишие пред буря

Златото - затишие пред буря

етикети

Макар че септември бе оцветен в червено месец за златото, то през октомври жълтият метал успя да възстанови част от изгубеното и се консолидира в рамките на 1650 - 1750 долара и 1200 - 1250 евро за трой унция.

Като цяло е изненадващо, че златото не се покачи повече през изминалия месец. Продължаващата несигурност около бъдещето на световната икономика, както и неяснотата относно бъдещето на еврозоната, са основните причини, които следва да допринасят за растежа на златото. Експертите от Скотиа Моката са на мнение, че явно е нужен нов катализатор от събития, за да може златото да поеме устремено нагоре. Една от причините златото е да е добра инвестиция е, че то предпазва спестяванията от девалвацията на книжните валути, която е резултат от печатането на пари.

Така една нова програма за количествени улеснения в САЩ или разширяване на размера на Европейския фонд за финансова стабилност би била силен катализатор за цената на златото, тъй като това ще доведе до ново печатане на пари и увеличение на паричната база. Друг положителен фактор за цената на златото са така наречените валутни войни, при които всяка икономика се опитва чрез намеси на централната си банка да предотврати поскъпване на валутата си с цел да поддържат експортно ориентирана политика. Само през последните няколко месеца станахме свидетели на две интервенции от Швейцарската и Японската централна банка, които имаха за цел да предотвратят поскъпването на собствените си валути.

На фона на задаваща се рецесия в Европейския съюз и забавяне на щатската икономика централните банки продължават да купуват злато, а дългосрочните инвеститори дори за миг не се разколебаха, дори когато цената падна от 1921 до 1530 долара за трой унция. Периодите на консолидация при цената на златото са нещо типично и представляват доста добър момент за покупка. Фактът, че златото се търгува с около 10% под предишния му връх на фона на все по-мрачните икономически перспективи, особено в Европа, го нареждат сред най-атрактивните инвестиционни алтернативи към момента.