fbpx Знаете ли какво прави 3D принтерът? (видео) | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Знаете ли какво прави 3D принтерът? (видео)

Знаете ли какво прави 3D принтерът? (видео)

По време на XVII-та среща на приятелите на ДиТра - CAD/CAM центърът на българската софтуерна компания ТехноЛогика, един от най-интересните експонати беше принтерът Stratasys Objet, който в реалност произвеждаше зададени елементи.

На практика 3D принтерът изгражда триизмерни физически предмети на базата на компютърен модел чрез процес, при който се наслагват последователно слоеве от материал. Използването на тази технология е вече разпространена в света, но все още бавно навлиза в България. А приложенията са огромни – само за няколко часа могат да бъдат създадени прототипи на изделия, всякакви макети, части, елементи за денталната медицина, дори сърце, което спасява животът на петгодишно момиченце.

Каква е същността на технологията и процесът, представя Велин Недялков, Мениджър „Продажби“, CAD/CAM решения, ТехноЛогика.

И докато разглеждахме цветните слънчеви очила, стойката за телефон в колата, детските играчки и всякакви други предмети и макети, произведени чрез 3D технологията, принтерът изработваше лагер.

А за да се стигне до крайния продукт всичко започва от проекта на компютъра.

Ето и какво споделят от компаниите, които вече използват технологията на 3D принтирането.

“Принтирането ни помага да създаваме макети на двигателите и още във фазата на проектиране да разберем дали са подходящи за производство”, споделят продуктовия дизайнер на Volvo Construction Equipment.

“Използването на тази технология ни помогна също да намалим енергията за производство с 90%, спрямо конвенционалните методи.”, казват от Airbus.

“Принтираното сърце ни помогна да оперираме детето, което не беше подходящо за тази интервенция, и да спасим нейния живот.”казват от M.D.Nicklaus Children’s Hospital


 


 

Facebook коментари