Идва времето на истинското цифрово поколение

 

Смяната на поколенията е голямо предизвикателство за всеки бранд. Кое е новото поколение? Какво го мотивира? С какво се различава от останалите? Сега трябва да се приготвим за поколението Z (Gen Z) – млади хора, родени след 1996 г., които в момента се присъединяват към работната сила в глобален мащаб и са се превърнали във важна група потребители. Това казва YH Lee, глобален маркетинг директор на Samsung Electronics, по време на Cannes Lions 2019. Ето какво още споделя тя:

"Повечето хора, с които разговарям, се изненадват, когато им кажа, че поколението Z вече наброява близо 2.5 милиарда. Това е повече от широко обсъжданите „Милениали“ (поколението Y). За нас в Samsung, промяната в поколенията не е нищо ново. Тази година ние отбелязваме своята 50-та годишнина като компания и познаването на нашите потребители – техните нужди, желания и стремежи – винаги стои в центъра на нашите иновации.

И все пак, с всяко ново поколение, ние трябва да преосмислим как можем да правим това възможно. В крайна сметка, връзката между бранд и потребители непрекъснато се променя, и трябва да се запитаме: какво трябва да направим, за да останем свързани?

Поколение на мечтатели

Всяко поколение е уникално и поколението Z не прави изключение. Но мисля, че ще е полезно да споделя някои от нашите наблюдения над това ново поколение, защото вярвам, че техните ценности и мотивация са много близки до тези на Samsung.

Започнахме изследването си с въпроса кои са представителите на поколението Z. Да, те са много разнолики и уникални, но какво е общото между тях, което ги води напред? Какво ценят най-много? Направихме различни проучвания и разговаряхме директно с много от тях, внимателно слушайки какво ще ни кажат.

Поколението Z е изключително устойчиво и гъвкаво. Те израстват по време на икономически спад и глобална криза – но никога не губят надежда. Всъщност, те са уверени, че ще променят света към по-добро.
Да, те са мечтатели, но мечтатели с цел. Знаят какво искат и искрено стоят зад убежденията си. И очакват същото от брандовете. Те мечтаят с размах и ние трябва да мечтаем заедно с тях.

Ерата на „изживяване на историята”

За това ново поколение от носители на промяната не е достатъчно брандовете да създават само страхотни продукти или услуги. Поколението  Z се интересува от ценностите на марката и как те се съизмерват спрямо техните собствени. 77% от тях вярват, че „да правиш добро“ трябва е неразривна част от управлението на всеки бизнес. Това означава, че брандовете вече не могат просто да се фокусират върху „разказване на история”, тъй като вече сме в ерата на “изживяване на историята”.
Ние в Samsung определено обмисляме как собствените ни ценности се вписват в ценностите на новото поколение потребители.
Gen Z е поколение, което мечтае да променя съществуващи граници – ние също. „Do What You Can’t“ е нашето обединяващо мото. То въплъщава нашите убеждения и ценности  като бранд и мисля, че перфектно импонира на възгледите на поколението Z.

С фокус върху непрекъснатите иновации, ние продължаваме да преследваме нови възможности и да създаваме изживявания, които биха могли да променят живота на хората.
Това излиза далеч извън чисто сферата на технологиите. Става въпрос за добавената стойност, която даваме на потребителите си. Независимо дали това се осъществява чрез приложението с виртуална реалност Be Fearless/Бъди безстрашен/, което подпомага хората да се справят с най-големите си страхове като страх от говорене пред публика или страх от високо, или пък с приложението Samsung Blind Cap, което дава възможност параолимпийските плувци да получават сигнал от своите треньори кога да се обърнат в края на дължината си.

Промяна на съществуващите граници

Поколението Z е първото истинско цифрово поколение в историята на човечеството. Те не познават живота без интернет и използването на технологиите за тях е нещо напълно естествено. Намирам това за наистина вълнуващо, тъй като непоколебимо вярвам, че те ще отключат потенциала на нашите технологии, както никое друго поколение досега.

Те ще използват технологиите, за да достигнат нови висини и ние ще сме плътно до тях в това пътешествие.

Ние се свързваме с тях, помагайки им да успяват. И това започва с нещото, което правим най-добре: да слушаме и да разбираме. Искаме да им помогнем да постигнат пълния си потенциал с какъвто и да било инструмент, умение или полезен съвет, от който се нуждаят.

Но поколението Z се стреми да бъде възможно най-разнообразното и многоликото и Samsung е глобалният бранд, който трябва да се погрижи за всяка отделна личност  в глобален мащаб. Във всеки регион, държава и дори общност, трябва да приложим ценностите си на местно ниво и да отговорим на индивидуалните нужди.".