fbpx Хостинг услугите и малките фирми | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Хостинг услугите и малките фирми

Интернет се налага като все по-важна и жизнено важна платформа за бизнеса. Все повече малките фирми у нас го използват като неделима част от бизнеса им. Това от друга страна предвещана ръст в сектора на хостинг услугите. Как ще се развие хостинг пазарът през 2011 г. коментират Любомир Русанов и Методи Дреновски, управители на СуперХостинг.БГ, като дават седем прогнози

1. Виртуализацията ще отчете сериозен ръст през тази година. Наемането на виртуални сървъри е много по-изгодно, в сравнение с аналогични услуги и все повече бизнес организации отчитат това. През отминалата година виртуализацията придоби масова популярност у нас, която ще помогне за бързия ръст на този тип услуги през 2011 г. С развитието на виртуализацията и при наличието на по-гъвкави решения, като виртуални сървъри (VPS – Virtual Private Server) все повече фирми и физически лица ще се отдръпнат от закупуването на собствени машини, колокация и наети сървъри. Това ще намали себестойността на притежание на ключови ИТ инфраструктури и ще улесни компаниите в стартирането на бизнес или разширяването на дейността им.

2. Мобилният достъп до интернет ще продължава да отчита ръст, задвижван от бързото развитие на най-популярните операционни системи за смартфони, на приложения за тях, както и от ръста на пазара на таблети. Тази тенденция ще се отрази на работата на уеб разработчиците и дизайнерите на сайтове. До известна степен това ще повлияе и на работата на хостинг доставчиците, доколкото възможността потребителите да достъпват Интернет в движение ще увеличи трафика към сайтовете.

3.Хостинг услугите във все по-голяма степен ще се превръщат в комплексни решения, включващи различни предложения с добавена стойност, които са с реална полза за собствениците на сайтове. SSL сертификати, услуги по ползваемост, ваучери за реклама, и много други. Така днес най-големите компании от този бранш могат да обезпечат изцяло техническите нужди, свързани с Интернет присъствието на един стартиращ или съществуващ бизнес.

4. Домейните .EUще стават все по-търсени през 2011 г., след силното им маркетиране и промоции, които бяха обявени в края на миналата и началото на тази година.

5. Очаква се засилен интерес към SSL сертификатите, които вече се закупуват не само от фирми, а все по-често и от физически лица, търсещи сигурен достъп до сайта си. Интернет се налага като важен елемент от развитието на всеки бизнес, а темата за сигурността в Мрежата е все по-дискутирана. Все повече потребители са по-взискателни към сигурността при комуникацията със сайтовете, на които се доверяват, особено ако се налага да споделят лични данни или финансова информация.

6. И през тази година споделеният хостинг ще продължи да бъде сред най-достъпните хостинг услуги, което ще го направи още по-предпочитан за много Интернет проекти. Тази хостинг услуга се е наложили във времето и може да се каже, че е „Micro Enterprise” среда, което дава на клиентите големи възможност на изключително достъпна цена.

7. Все повече ще се налагат платформите за лесно и бързо създаване и администриране на сайтове, като Wordpress и Drupal. Предлагайки лесен панел за управление на съдържанието, разнообразни функционални модули и стандартизация, те правят създаването на собствен сайт много по-достъпно.